| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Genel İşletme | SKY109 | Türkçe | Zorunlu | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Konu Anlatımı, Vaka Çözümlemeleri |
| Dersin Koordinatörü | Ar. Gör. Dr. Ali GÜVEN |
| Dersi Veren(ler) | Ar. Gör. Dr. Ali GÜVEN (Güz) |
| Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilere işletme biliminin temel kavramları, prensipleri ve uygulama alanları hakkında kapsamlı bir bakış açısı sunmaktır. Bu ders işletme ve yönetim alanında öğrencilere temel bir çerçeve sağlar. Genel İşletme dersi öğrencilere işletme dünyasıyla ilgili genel bir çerçeve sunarak, daha ileri seviye derslere ve potansiyel kariyer yollarına hazırlık sağlamayı hedefler. |
| Dersin İçeriği | Bu ders kapsamında işletme ve yönetim alanında temel kavramlar, işletme içerisinde faaliyet gösteren departmanlar ve bunların işlevleri ile, işletme yönetimini etkileyen liderlik, örgütsel davranış, çalışan motivasyonu, değişim ve kriz yönetimi gibi jenerik konular ele alınmaktadır. |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | İşletme kavramını ve ilgili temel kavramları tanımlayabilme, |
| 2 | İşletmelerin ortaya çıkış sürecini ve varlık sebebini tartışabilme, |
| 3 | İşletmenin fonksiyonları içerisinde yürütülen süreçlere ve bu fonksiyonların temel özelliklerine hâkim olmak, |
| 4 | Örgütsel iletişim ve örgütsel davranış süreçlerine hâkim olmak, |
| 5 | Örgütsel değişim adımlarına hâkim olmak, inovasyon yönetiminin işletme için önemini yorumlayabilme, |
| 6 | Modern işletmecilik uygulamalarının işletmeler için önemini kavrayabilme. |
| 7 | İşletmelerde ortaya çıkacak olası problemlere çözüm yönetimini ve bu problem ortamında başarılı olmanın yollarını analiz etmek |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Üniversite Oryantasyon Sunumu, Genel İşletmeye Giriş | Görüşme |
| 2. Hafta | Genel İşletmede Temel Kavramlar | Görüşme |
| 3. Hafta | İşletme Türleri ve İşletme Kurulması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Görüşme |
| 4. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları: Yönetim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Görüşme |
| 5. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları: İnsan Kaynakları | Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
| 6. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları: Üretim Yönetimi | Görüşme, Araştırma |
| 7. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları: Muhasebe | Görüşme, Araştırma |
| 8. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları Finans | Görüşme, Uygulama |
| 9. Hafta | İşletmenin Temel Fonksiyonları: Pazarlama | Diğer Faaliyetler |
| 10. Hafta | İşletmenin Yapısal Olmayan Özellikleri: Kültür Ve İklim | Sunum (Hazırlık) |
| 11. Hafta | İşletmenin Yapısal Olmayan Özellikleri: Liderlik Ve İletişim | Görüşme |
| 12. Hafta | Örgütsel Davranış | Görüşme |
| 13. Hafta | İşletmelerde Örgütsel Değişim, İnovasyon Yönetimi | Görüşme |
| 14. Hafta | İş Ahlakı, Etik Ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk | Görüşme |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Sağlık yönetimi alanı ile ilgili kuramsal ve uygulama bilgilerine sahip olma ve uygulama. | ✔ | |||||
| 2 | Sağlık kuruluşlarının idari, mali, hukuki, teknik ve tıbbi işleyişini anlama, analiz etme ve yönlendirebilme bilgi ve becerisi kazanma. | ✔ | |||||
| 3 | Sağlık yönetiminde bilgi sistemlerini yönetme bilgi ve becerisine sahip olma ve etkili bir şekilde kullanma. | ✔ | |||||
| 4 | Ulusal ve uluslararası sağlık politikaları, sağlık sisteminin yapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olma | ✔ | |||||
| 5 | Sağlık yönetiminde kantitatif ve kalitatif analizler yapabilme bilgi ve becerisine sahip olma ve uygulama. | ✔ | |||||
| 6 | Sağlık yönetimi sürecinde ortaya çıkan sorunlarda eleştirel ve yenilikçi düşünme, karar verme ve problem çözmede bilimsel yöntem ve teknikleri kullanma yeteneğine sahip olma. | ✔ | |||||
| 7 | Sağlık yönetimi alanında yaşanan değişimleri takip etme ve ülke sağlık sistemine özgü çözümler üretme becerisine sahip olma. | ✔ | |||||
| 8 | Etkili iletişim kurabilme ve ekip çalışması yürütebilme becerisine sahip olma. | ✔ | |||||
| 9 | Sağlık yönetimi alanının toplumsal ve etik sorumluluklarının bilincinde olma ve etik ilkelerine uygun davranışı kazandırma | ✔ | |||||
| 10 | Sağlık yönetimi alanına ilişkin mesleki terminoloji ve yabancı dil bilgisine sahip olma. | ✔ | |||||
| 11 | 11. Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli geliştirmeye, yeniliğe ve yaşam boyu öğrenmeye açık olma. | ✔ | |||||
| 12 | 12. Sağlığı geliştirme programlarının temel becerilerini kazandırma ve toplumda yaygınlaşmasını sağlama | ✔ | |||||
| 13 | Hizmet kalitesini geliştirme bağlamında hasta şikâyetleri ve hasta memnuniyeti süreçlerini geliştirebilme | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY11 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY12 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY13 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| Ders Kitabı veya Notu |
|
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
|
Ders Dışı |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 27 | 27 |
| Final | 1 | 44,5 | 44,5 | |
| Toplam İş Yükü | 127,5 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 | ||