Vize Yükümlülükleri
Öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkelerindeki Türk Konsolosluğu’ndan öğrenci vizesi almak zorundadır. Öğrenci vizesi Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra alınamamakta ve yerine turist vizesi geçerli olmamaktadır. Gelen öğrencilere, dönem başlamadan en az 2 ay önce vize için başvuru yapmaları önerilir.
İstisnalar, sadece Türkiye’de diplomatik vize sahibi herhangi birinin yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya çalışma izni olanlardır.
Vize başvurusu için gerekli evraklar:
● Pasaport (en az 1 yıl geçerliliği olan)
● Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’ndan alınan doldurulmuş vize başvuru formu
● Pasaport formatında fotoğraf
● Ev sahibi Üniversite’den alınan öğrenci belgesi
● Düzce Üniversitesi nden alınan kabul mektubu
● Geri ödenmeyen başvuru ücreti
Vize kuralları sıkça değişebildiğinden, öğrencilerin kendi ülkelerindeki en yakın Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçerek güncellenmiş gerekli evrakları öğrenmeleri önerilir.
Oturma İzni
Türkiye’de alacağınız vize ile kalabileceğiniz maksimum süre 3 aydır. 3 aydan sonrası için oturma izni almanız gerekmektedir. Tüm yabancı öğrenciler, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra en geç 1 ay içinde oturma izni almak üzere Yabancılar Şubesi’ne başvurmak zorundadırlar.
Öğrenciler, Öğrenci vizelerinde belirtildiği gibi Düzce Üniversitesi’nde geçirecekleri öğrenim süresini kapsayan oturma izni alacaklardır ve bu belgeyi her zaman yanlarında taşımaları gerekmektedir.
Talep edilen belge yükümlülükleri öğrenci belgesi, 5 fotoğraf, geçerli öğrenci vizesi ile birlikte pasaport fotokopisi ve oturma izni ücreti. Başvuru formları Düzce Yabancılar Şube Müdürlüğü’nden alınabilir (Tel: +90 380 524 62 79; Website:
http://www.duzce.pol.tr)
Para Birimi
Türk resmi para birimi Türk Lirasıdır (TL). 1 Euro yaklaşık olarak 2.3 TL, ve 1 USD yaklaşık olarak 1.9 TL kadardır. Para birimi aşağıda belirtilen banknotlar ve madeni paralar şeklindedir:
Banknotes |
Coins |
200 TL |
1.00 TL |
100 TL |
0.50 TL |
50 TL |
0.25 TL |
20 TL |
0.10 TL |
10 TL |
0.05 TL |
5 TL |
0.01 TL |
İklim
Türkiye, ılıman iklim kuşağına sahip geniş Akdeniz coğrafyasında yer alsa da, çeşitli yeryüzü tabiatıyla, kıyıya paralel uzanan dağlarıyla iklimi bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kıyı kesimler daha ılıman iklim özellikleri gösterirken, İç Anadolu platosu daha az yağış alarak, daha sıcak yazlar ve daha soğuk kışlar geçirir. Düzcenin içinde bulunduğu bölgede yazlar sıcak kışlar soğuk geçmesine rağmen iklimi, Batı Karadeniz iklimi ile Orta Anadolu iklimi arasında geçiş niteliğindedir.
Düzce Üniversitesi’ne Ulaşım
Havayolu ile: Düzce İli Türkiye’nin en büyük iki kentinin tam ortasında yer aldığı için ulaşım konusunda sıkıntı çekilmemektedir. Yurtdışından günün her saati İstanbul’un Avrupa Yakasında bulunan Atatürk Havalimanı ve Anadolu Yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanına, Ankara’da bulunan Esenboğa Havalimanına havayoluyla ulaşım yapılabilir. İstanbul ve Ankara’da bulunan havalimanlarına ulaşıldıktan sonra bu iki kentte bulunan şehirlerarası otobüs terminallerinden hemen hemen günün her saati direkt Düzce’ye veya Düzce güzergahından geçen otobüslerle Düzce merkeze direkt ulaşım sağlanabilir.
Düzce Merkeze ulaşıldıktan sonra tek vasıtayla yaklaşık 20 dakikalık bir yolculukla Düzce Üniversitesi Kampüsüne ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir.
Cep Telefonu Numarası Nasıl Alınır?
Değişim öğrencilerine, daha uygun ve ucuz bir şekilde iletişim kurabilmeleri için yerel cep numarası almaları önerilir. Değişim öğrencileri pasaportları ile birlikte Turkcell, Avea veya Vodafone merkezine başvurarak bir yerel cep numarası alabilirler.
Yararlı Web Siteleri
● Türkiye Cumhuriyeti, Turizm ve Kültür Bakanlığı:
http://www.goturkey.com/
● Türkiye’de Sosyal Hayat ile ilgili bir web sitesi:
http://www.mymerhaba.com
● Düzce Valiliği web sitesi
http://www.duzce.gov.tr/
● Düzce Belediyesi
http://www.duzce.bel.tr/tr/Default.aspx
● Yükseköğretim Kurumu:
http://www.yok.gov.tr
● Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı:
http://www.mfa.gov.tr