Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekmek Yapım Teknikleri ASC2202 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; hamurun yapısı, bileşenler ve hazırlama teknikler konusunda temel bilgiler veriler ve öğrencilerin bunları uygulamaları sağlamaktır.
Dersin İçeriği Ekmeğin tarihçesi, ekmek ve üretimindeki temel bileşenler, maya ve çeşitler, un çeşitleri ve randımanları, tuz ve çeşitler, ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar, ekmek yoğurma aşamaları, Çavdar ve tahıllı ekmek, fransız ekmek/baget, fransız ekmek/broche, İtalyan ekmek /focacca, İngiliz ekmek/soda Bread, Hamburger ekmek, Alman ekmek, Ekşi Mayalı ekmek, Sarımsaklı ekmek, artizan ekmek, Glutensiz Hamur ve Glutensiz Ekmek konuları işlenecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ekmek yapımı ve aşamalarını, ekmeği pişirme yöntemlerini öğrenir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ekmeğin Tarihçesi Ekmek ve Üretimindeki Temel Bileşenler Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Maya ve Çeşitleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Araştırma
3. Hafta Ekmek Yapımında Kullanılan Ekipmanlar Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
5. Hafta Çavdarlı Ekmek, Çok Tahıllı Çavdar Ekmeği, Zeytin ve Katlı Ekmekler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
6. Hafta Fransız Ekmeği / baget Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
7. Hafta Fransız Ekmeği / Broche Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Uygulama
9. Hafta Glutensiz Hamur ve Glutensiz Ekmek Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
10. Hafta İtalyan Ekmeği / Focaccia Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
11. Hafta İngiliz Ekmeği / Soda Bread Araştırma Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
12. Hafta Hamburger Ekmeği Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
13. Hafta Artizan Ekmek Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Sarımsaklı Ekmek Ders Saati Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
15. Hafta Final Ders Saati Uygulama
16. Hafta Final Ders Saati Uygulama
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 40
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Final 1 20 20
Uygulama 14 4 56
Sınıf İçi Etkinlik 13 3 39
Toplam İş Yükü 130
Dersin AKTS Kredisi 5,0