Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Soğuk Mutfak ve Meze ASC1216 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk ve dünya mutfaklarına ait çeşitli soğuk çorba, soğuk sos, salata, meze ve zeytinyağlıların hazırlanmasında sunulmasında veya muhafazasında gerekli teorik ve pratik temel bilgilerin verilmesi.
Dersin İçeriği Soğuk mutfağın ve kullanılan ekipmanların tanımı, kanepe, salata, meze, soğuk sos-çorba ve zeytinyağlı çeşitlerinin hazırlanması. Ördövr tabaklarının özellikleri ve soğuk depolama ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Soğuk mutfak organizasyonu, soğuk büfeler ve mezeler hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Soğuk Mutfak Organizasyonu, Temel Kavramlar ve Soğuk Büfeler. Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Soğutarak ve Dondurarak Muhafaza İlkeleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
3. Hafta Mezelerin sınıflandırılması, özellikleri ve meze olarak verilebilecek yiyecekler Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Soğuk çorbalar ve soğuk soslar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma
5. Hafta Salataların sınıflandırılması, salata sosları ve özellikleri Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Sandviçlerin sınıflandırılması ve özellikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Klasik menüden günümüze aperatif olarak hazırlanan yiyecekler; Terrin, Pate, Chutney, ve Glantinler. Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav - Genel Tekrar Ders Saati Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
9. Hafta Sandviç ve Kanepelerin Hazırlanması Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
10. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması I Ders Saati Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması II Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum
12. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması III Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması V Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
14. Hafta Soğuk aynalar, sebze, buz ve yağ dekorları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati
Kaynaklar
Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0