Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Muhafaza Yöntemleri ASC1208 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdalarda görülen muhtemel bozulmalar, sebepleri ve gıda maddelerinin bozulmadan tüketilebilmesi için öngörülen muhafaza yöntemleri ve esaslarının kavranması.
Dersin İçeriği Gıdalarda bozulmayı önlemek. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Gıdalarda temel bozulmalar ve nedenleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Gıda muhafazanın temel prensipleri Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
4. Hafta Pastörizasyon, sterilizasyon ve uht Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Soğutarak muhafaza yöntemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Dondurarak muhafaza yöntemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Dondurarak muhafaza yöntemleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım
9. Hafta Kurutarak muhafaza yöntemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
10. Hafta Kurutarak muhafaza yöntemleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Isıl işlemle muhafaza yöntemleri Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Diğer muhafaza yöntemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Ambalajlama yöntemleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum
14. Hafta Depolama yöntemleri Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
15. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
Kaynaklar
Gıda Muhafaza, editörü: Yrd. Doç. Dr. Filiz Susuz Alanyalı, Anadolu Üniveristesi Yayını No: 1948.