Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ASC1206 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdaların bileşenleri, gıdaların kimyasal bileşimi, gıda teknolojik işlemleri, mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal, fiziksel, tekstürel ve kalite kontrol hakkında bilgi sahibi aşçı olarak olarak çalışabilecek nitelikte kalifiye insan yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması. Gıda maddelerinin gruplandırılması. Gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı. Yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar. Besin kaynaklı zehirlenmeler. Gıda kalite kontrolü. Yağ teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi. Tahıl teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Gıda katkı maddeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Gıdaların kimyasal bileşimi Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
3. Hafta Su, protein, yağ ve mineral maddeler Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Enzim, vitamin, renk, tat ve koku maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
5. Hafta Gıdaların bozulması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
6. Hafta Gıda Kalite Kontrolü Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Gıda katkı maddeleri Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
9. Hafta Meyve ve sebze işleme teknolojisi Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
10. Hafta Yağ teknolojisi Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati
11. Hafta Et ve et ürünleri teknolojisi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Süt ve süt ürünleri teknolojisi Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Fermantasyon Teknolojisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Tahıl teknolojisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
15. Hafta Final Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
Kaynaklar
Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Doç. Dr. Serap Coşansu , Prof. Dr. Kamuran Ayhan Her Yönüyle Gıda, Sidaş Yayıncılık 2018
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer