Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Mutfak Bilgisi I ASC1112 1. Yarıyıl 2 + 1 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Temel mutfak bilgilerini harmanlayarak ve bütünleştirerek yemek reçetelerinin geliştirilmesi uzmanlık gerektiren gıda maddelerini kullanma yetisine sahip özgün fikirleri özgün reçeteleri ile mutfağa hakim bilgiler içermektedir.
Dersin İçeriği Bu dersin içeriği profesyonel mutfak bilgisi, mutfaklarda kullanılan temel ekipmanlar, uluslararası doğrama teknikleri, farklı gıda bileşenleri, temel pişirme teknikleri, otlar ve baharatlar, soslar, stoklar ve çorbalar hakkında bilgi edinecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Mutfak hizmetleri yönetiminin uluslararası literatüre ve sektöre uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için mutfakta yönetim anlayışının, aşamalarını öğrencilere öğretmek.
- Çeşitli mutfaklarda Yönetim ve yönetici kavramlarının, mutfak yönetiminin ve hiyerarşik yapısının özelliklerini kavrayabilme.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Profesyonel Mutfağa Giriş Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta Mutfak Bölümleri, Hiyerarşik Yapıya Göre Şeması, Çalışanların Görev Ve Tanımları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Mutfak Ekipmanları Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Uluslararası Doğrama Teknikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Uluslararası Doğrama Teknikleri
6. Hafta Temel Pişirme Teknikleri Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Otlar ve Baharatlar Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Uygulama
9. Hafta Stoklar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta Lezzet Vericiler Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Temel Beyaz Stok Hazırlama Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Temel Kahverengi Stok Hazırlama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati
13. Hafta Temel Bağlayıcılar ve Diğer Bağlayıcılar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama
14. Hafta Çorbalar, Soslar ve Tamamlayıcı Kavramlar Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
15. Hafta Final Ders Saati Uygulama
16. Hafta Final Ders Saati Uygulama
Kaynaklar
Türkan, C. (2009), Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan Yay.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 20 20
Uygulama 2 15 30
Uygulama DS 2 15 30
Sınıf İçi Etkinlik 13 3 39
Toplam İş Yükü 129
Dersin AKTS Kredisi 5,0