Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hijyen ve Sanitasyon ASC1105 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni.
Ders Öğrenme Kazanımları - Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım
2. Hafta Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
3. Hafta Gıda zehirlenmesi, Nasıl oluşur, Gıda zehirlenmesi tipleri Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Gıda zehirlenmesinden korunma yolları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Besinlerin satın almadan servise kadar uygulanan hijyen Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma
6. Hafta Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
9. Hafta Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
11. Hafta Zararlılarla mücadele yöntemleri. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Kişisel temizlik, el yıkama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Mutfak, araç ve gereç hijyeni Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
15. Hafta Final Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
Prof. Dr. Mustafa Tayar, Hijyen ve Sanitasyon, Anadolu Üniversitesi 2015
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer