Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme İlkeleri GMS203 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Besin öğelerini tanıma, insan fizyolojisini sindirim, emilim, taşıma ve metabolizma düzeyinde inceleme, gıda etiketleme konusuna ilişkin yönetmelikler, porsiyon büyüklüğü, tanımlayıcı terimleri öğrenme ve bunları açıklayabilme
Dersin İçeriği Beslenmeye giriş, karbonhidratlar, lipidler (yağlar), proteinler, su - vitaminler- mineraller, tahıllar- baklagiller, et-yumurta, süt- meyve ve sebzeler, menü planlama, öğünler, öğünlerin önemi, açlık, gıdanın geleceği ve sürdürülebilirlik, GDO, diyet ve sağlık, organik besinler, gıdalara uygulanan işlemlerin besin değerine etkisi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini açıklayabilme
- Gıdalardaki yapı bileşenlerini ve gıda işlemenin besin öğeleri üzerindeki etkisini değerlendirebilme
- Gıda etiketlerini analiz edebilme
- Gıdanın geleceği, dünyada açlık ve gıdanın sürdürülebilirliği konularını tartışabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Beslenmeye Giriş
1. Hafta Beslenmenin temel kavramları Araştırma Ders Saati
2. Hafta Karbonhidratlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
2. Hafta Karbonhidratlar
3. Hafta Lipidler (Yağlar)
3. Hafta Proteinler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Lipitler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
4. Hafta Proteinler
5. Hafta Su - Vitaminler- Mineraller
5. Hafta Yağda çözünen vitaminler: A,D,E ve K Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Tahıllar- Baklagiller
6. Hafta Suda çözünen vitaminler: B vitaminleri ve C vitamini Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
7. Hafta Et-Yumurta
7. Hafta İnorganik besin maddeleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Arasınav Ders Saati Diğer Faaliyetler
8. Hafta ARASINAV
9. Hafta Süt- Meyve ve Sebzeler
9. Hafta Su ve elektrolitler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Mutfak sanitasyonu Mutfak yapısı ve Düzeni
10. Hafta Prebiyotikler probiyotikler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Menü planlama, öğünler, öğünlerin önemi
11. Hafta Enzimler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Açlık, Gıdanın Geleceği ve Sürdürülebilirlik, GDO
12. Hafta Enerji metabolizması Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Diyet ve sağlık, organik besinler
13. Hafta Sık görülen beslenme sorunları ve çözüm önerileri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
14. Hafta Bazı hastalıklarda beslenme düzeni Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Gıdalara Uygulanan İşlemlerin Besin Değerine Etkisi
15. Hafta FİNAL SINAVI
15. Hafta Final Ders Saati Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Erdoğan, Samiye (2009) Beslenme ve Besin Teknolojisi, Detay Yayıncılık
Ayşe Baysal ve Nazife Küçükaslan, (2019).Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması, Ekin Basım Yayın Dağıtım.
Mustafa Tayar, Niömet Haşıl Korkmaz ve Elif Özkeleş, (2011), Beslenme İlkeleri, Dora Yayıncılık,
Materyal Paylaşımı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 25 25
Ödev 1 1 10 10
Final 1 50 50
Sınıf İçi Etkinlik 1 15 15
Toplam İş Yükü 100
Dersin AKTS Kredisi 4,0