Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Depolanmış Ürün Zararlıları BTK443 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Emine DEMİR ÖZDEN
Dersi Verenler Prof. Dr. Emine DEMİR ÖZDEN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Depolanmış ürünlerde zarar yapan ve kalite kayıplarına neden olan zararlıların tanımlanması, bulaşma yolları, yayılmaları, zararları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi kazandırmak.
Dersin İçeriği Depolanmış ürünlerde zarar yapan hayvanlar, depolanmış hububat zararlıları, un ve unlu mamul zararlıları, baklagil zararlıları, kuru meyve, tütün ve patates zararlıları, ev mutfak ve müze zararlıları, bunların bulaşma yolları ve yayılmaları, belirtileri ve bu zararlılarla mücadele yöntemleri
Ders Öğrenme Kazanımları - Depolanmış ürünlerde zarar yapan ve kalite kayıplarına neden olan hayvan türlerini tanır.
- Bu zararlıların bulaşma yolları ve yayılmalarını öğrenir.
- Bu türlerin depolanmış ürünlerde nasıl zarar oluşturduğu öğrenir.
- Bu zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş; tarımsal ürünler ve depolama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Depolanmış ürün zararlılarının sınıflandırılması Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Depolanmış hububat zararlıları I Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Depolanmış hububat zararlıları II Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
5. Hafta Depolanmış un zararlıları I Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Depolanmış un zararlıları II Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Depolanmış baklagil zararlıları I Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Depolanmış baklagil zararlıları II Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
10. Hafta Kuru meyve zararlıları I Araştırma Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
11. Hafta Kuru meyve zararlıları II Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Depolanmış tütün zararlıları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta Depolanmış patates zararlıları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Ev, mutfak ve diğer zararlıları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Barkai-Golan, R., 2001. Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables Development and Control. Elsevier, 418 pp.
Narayasamy, P., 2006. Posthervest pathogens and disease management. Wiley-interscience, 578 pp.
E. YILDIRIM Et Al. Depolanmış Ürün Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:191, Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum2014, pp.122
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 -
PY2 4 4 4 4 4 -
PY3 3 4 4 4 4 -
PY4 5 5 5 5 5 -
PY5 3 3 3 3 3 -
PY6 4 4 4 4 4 -
PY7 4 4 4 4 4 -
PY8 4 4 4 4 4 -
PY9 5 5 5 5 5 -
PY10 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Final 1 22 22
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0