Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tarla Bitkilerinde Kalite Analizleri | TB422 | 8. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Tarla bitkileri üretimde kalite kavramlarını, üretim hedefleri için uygulanması gerekli yetiştirme tekniği ve bitki ıslahı uygulamalarını kavratmak |
Dersin İçeriği | Tarla bitkileri üretimde kalite kavramlarını, üretim hedefleri için uygulanması gerekli yetiştirme tekniği ve bitki ıslahı uygulamalarını kavratmak |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Gelecekte tarla bitkilerinde oluşabilecek yeni kalite kavramları ile öngörü oluşturabilme - Etik ilkeler bağlı kalabilme - Ürün kalitesi ile etkili faktörler arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek - Tarla bitkilerinde üretim hedeflerini ortaya koyabilmek - Hammadde üretimlerine göre tarla bitkilerinin tanımlayabilmek - Bitkisel üretimde kalite kavramlarını kavrayabilmek - Ürün kalitesi ile ilgili araştırma planı hazırlayabilme ve uygulayabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanımı ve bitkisel üretimde kalite kavramlarının açıklanması | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Tarla bitkilerinin sınıflandırılması ve üretim hedeflerinin ortaya konulması | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
3. Hafta | Potansiyel yağ üreten bitkilerin sınıflandırılması, yemeklik ve endüstriyel yağ kavramlarının açıklanması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Yağbikilerinde kaliteli üretim için uygulanması gerekli yetiştirme tekniklerinin irdelenmesi | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
5. Hafta | Yağ Bitkilerinde kalite için bitki ıslahı uygulamaları | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Bitkisel proteinlerin tanımı ve kalite kavramının açıklanması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Bitkisel protein üreten bitkilerin sınıflandırılması ve kaliteli bitkisel üretim açısından bitkilerin irdelenmesi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Yüksek protein kalitesine ulaşmak için yetiştirme tekniği ve bitki ıslahı uygulamaları | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Karbonhidratlar ve kalite kavramının açıklanması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Karbonhidrat üreten bitkilerin belirlenmesi ve kaliteli üretim hedeflerinin ortaya konması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Bitkisel üretimde karbonhidrat üreten bitkiler ile kaliteye ulaşmak için uygulanması gerekli yetiştirme tekniği ve bitki ıslahı uygulamaları | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Vitaminler, Mineral maddeler, fenolojik bileşikler ve toksik ürünler ve bitkisel ürünlerdeki kalite kavramları | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
14. Hafta | Lif hammadesi ve diğer endüstriyel bitkisel hammadeler, kalite kavramı, yetiştirme tekniği ve bitki ıslahı uygulamaları ve bitkisel üretimde kalite ile ilgili çalışmalar ve öngörüler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
1. Saldamlı, İ. (2007) Gıda Kimyası. Haccettepe Üniversitesi Yayınları Ankara, 3. Baskı, 587 s. 2.Vollmann, J. and I. Rajcan,2009 Oil Crops-Handbook of Plant Breeding, Vol.4,548p., Springer Science, New York, ISBN 978-0-387-77593-7 3.Wricke, G. and W.E. Weber , Quantitative Genetics and Selection in Plant Breeding, Walter de Gruyter, Berlin, 401p., 1986 4.Bahl, P. N. and P.M. Salimath, Genetics, Cytogenetics and Breeding of Crop Plants, Pulses and Oilseeds, Science Publishers, INC, USA, ISBN 1-886106-59-2, 313 p., 1996. 5. Atakisi, İ.K. (1999) Yağ Bitkileri. T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayın No. 148. Ders Kitabı No. 10 Tekirdağ, 181 s. 6. Atakişi İ.K. (1999). Lif Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayın No. 104. Ders Kitabı No. 67 Tekirdağ, 111 s. 7. Arıoğlu HH. (1990). Nişasta Şeker Bitkileri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi-Adana Ders Kitabı No.22. 91 s. 8. Tütün İlaç ve Baharat Bitkileri-İ.ATakişi, 9. Serin İklim Tahılları. T. Gençtan 10. Sıcak İklim Tahılları. T. Gençtan 11.Bilimsel Makaleler |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Uygulama | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |