Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Fındık Yetiştiriciliği TB427 7. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Fındık yetiştiriciliği konusunda genel bilgilerin öğrencilere aktarımını sağlamak.
Dersin İçeriği Fındığın Kültür Tarihi, Sistematiği ve Genealogisi - Morfolojik ve Biyolojik Özellikleri - Ekolojik İstekleri - Yetiştiriciliklerinin Teknik Özellikleri (Çoğaltılmaları ve anaçları, Bahçe tesisi, Yıllık bakım işlemleri) - Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalar, Muhafaza Özellikleri - Ekonomik Özellikleri
Ders Öğrenme Kazanımları - 1) Fındığın sınıflandırılmasını, önemli çeşitlerini, fizyolojik, morfolojik ve biyololojik özelliklerini bilir.
- 2) Fındığın ekolojik istekleri ve yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler kazanır.
- 3) Ekonomiye olan katkılarını değerlendirebilir, üretim hedefleri ve stratejileri konularında bilgiler kazanır.
- 4) Fındık bahçesi tesisi konusunda bilgiler kazanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Fındığın Kültür Tarihi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Fındığın Sistematiği ve Önemli Fındık Çeşitleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Fındığın Besin değeri ve Kullanım Alanları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Dünyada ve Türkiye’de Fındık Yetiştiriciliğinin Durumu Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Fındığın Bitkisel Özellikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Fındığın Çiçek Yapısı ve Döllenme Biyolojisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Fındığın Ekolojik İstekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Fındığın Çoğaltılması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Fındık Bahçesi Tesisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Teknik Gezi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Fındık Bahçesinde Yıllık Bakım İşlemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Fındıkta Budama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları: 128, Ders Kitabı: 11 Ayfer, M., Uzun, A., Baş, F. (1986). Türk Fındık Çeşitleri. Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçıları Birliği Köksal, A.İ. (2002). Türk Fındık Çeşitleri. Fındık Tanıtım Grubu
Diğer Kaynaklar: Ders Notları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 40,60
PY2 5 5 5 5 5 40,60
PY7 5 5 5 5 5 40,60
PY8 5 5 5 5 5 40,60
PY9 5 5 5 5 5 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ara Sınav 1 1 15 15
Ödev 1 1 20 20
Final 1 15 15
Sınıf İçi Etkinlik 1 10 10
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0