Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Meyve Yetiştiriciliği | ZDF221 | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) |
Prof. Dr. Hülya ÜNVER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Meyvecilik konusunda genel bilginin öğrencilere aktarımı. |
Dersin İçeriği | Meyve kültürünün tarihçesi, ekonomik önemi, meyve tür ve çeşitleri, anaçları, biyolojik, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, ekolojik koşullar, bahçe planlama ve tesisi, kültürel uygulamalar (terbiye ve budama, seyreltme, toprak işleme, yabancı ot kontrolü, gübreleme, sulama, tarımsal savaşım ve hasat yöntemi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen meyve tür ve çeşitlerini tanır, ekonomiye olan katkılarını değerlendirebilir, bunların ekolojik koşulları, morfolojik, biyolojik ve fizyolojik özellikleri hakkında genel bilgiler kazanır. - Meyve bahçesi planlama ve tesisini, anaçları ve meyve bahçelerinde uygulanan kültürel işlemleri (terbiye ve budama, ürün seyreltmesi, toprak işleme, yabancı ot kontrolü, gübreleme, sulama, tarımsal savaşım) bilir. - Meyvelerde hasat kriterlerini ve hasat uygulamalarını bilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Meyvecilik kültürünün tarihçesi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Dünya’da ve Türkiye'de yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri ve bunların sınıflandırılması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Meyveciliğin ekonomik önemi, ülkemizin ve dünyanın meyve üretim alanları, miktarları, verim ve ticaret verileri. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Meyvecilikte ekoloji. | Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Meyve ağaçlarında dal ve tomurcuk yapıları. | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Meyve türlerinde çiçek ve meyve yapıları. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Tozlanma, döllenme ve meyve tutumu. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Meyve ağaçlarında dinlenme, periyodisite ve çiçeklenme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Meyve bahçesi tesisi. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
11. Hafta | Meyve ağaçlarında budama ve terbiye. | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati |
12. Hafta | Meyve bahçelerinde toprak işleme ve gübreleme. | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Meyve bahçelerinde sulama, tarımsal savaşım ve ürün seyreltmesi. | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Meyvelerde olgunluk kriterleri ve hasat uygulamaları. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları: 128, Ders Kitabı: 11 Özbek,S. 1977. Genel Meyvecilik. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No.6. Ağaoğlu, S. ve ark. 1995. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve geliştirme Vakfı Yayınları No:4. Gerçekçioğlu R., Bilginer Ş, Soylu A. 2008. Genel Meyvecilik kitabı, Nobel Yayıncılık, 480 sayfa. Poincelot, R.P. 1980. Horticulture: Principle and Practical Applications, Prendice Hall, Inc, Englewood Cliffs, N.J.07632.USA Westwood, M.N. 1993. Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture. 3rd ed. Timber Press Inc., Portland, Oregon, USA. |
Diğer Kaynaklar: Ders Notları |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 1 | 11 | 11 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |