Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | ZDF217 | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; öğrencileri, sütün oluşumu, bileşimi ve kalite özellikleri ile süt ürünlerinin üretim prosesleri konusunda temel kavram ve prensipler hakkında bilgilendirmektir |
Dersin İçeriği | Sütün genel bileşiminin ve kalitesine etki eden faktörler ile çeşitli süt ürünlerinin üretiminin anlatılması |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Sütün oluşumu konusunda bilgi sahibi olma - Sütün bileşenleri ile besleyici özelliği hakkında bilgi edinme - Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme - Süt mikrobiyolojisi hakkında bilgi edinme - Süt ürünlerinin üretimi ve üretimde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi edinme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Sütçülüğün tarihsel gelişimi ve süt oluşumu | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Çeşitli hayvanların sütleri ve özellikleri | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Milking methods, milk composition and affecting factors on milk composition | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
4. Hafta | Sütün fiziksel ve kimyasal özellikleri | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
5. Hafta | Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Sütün taşınması, kabulü ve ön işlemler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Süt İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | ara sınav | |
9. Hafta | İçme Sütü Üretim Teknolojisi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Yoğurt, ayran ve kefir üretimi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Peynir üretim teknolojisi | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
12. Hafta | Geleneksel Peynir Çeşitleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Tereyağı Üretim Teknolojisi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Süt Tozu Üretimi ve Dondurma Üretimi Teknolojisi | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
Süt Teknolojisi: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi (Prof. Dr. Mustafa Metin) Advanced Dairy Chemistry (Volume 1, 2, 3) (Edited by P.F. Fox) Dairy Chemistry and Biochemistry (Edited by P.F. Fox, P.L.H. McSweeney), Akın, N. 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Konya. Metin, M., Ozturk, G.F. 2002. Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, Sütün Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizleri, EMYO Yayınları, No:24. Demirci, M., Şimşek, O. 1997. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY9 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY10 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 16 | 16 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |