Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikrobiyoloji ZFZ203 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Öğrencilere mikrobiyoloji laboratuvar tekniklerini, temel mikroorganizma çeşitlerini, Morfolojilerini, fizyolojilerini, ekolojilerini, çoğalmasını, kalıtsal değişimlerini ve taksonomilerini vermektir.
Dersin İçeriği
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Mikroorganizmaları ve bunların canlılar alemindeki yerleri, yaşam koşullarını açıklar
2 Farklı mikroorganizma gruplarının hücre yapısını, işleyişini ve çoğalmasını açıklar
3 Mikroorganizmaları değişik besi yerlerinde yetiştirme, mikroskop ile gözleme ve mikrobiyal testler ile analiz eder
4 Mikroorganizmaların bulaşmaları, zarar ve yararları, çevre ve diğer canlılarla etkileşimlerini listeler
5 Mikroorganizmaların insan sağlığı üzerine etkilerini açıklar
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Mikrobiyolojinin tanımı ve tarihsel gelişimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
2. Hafta Mikroorganizmların genel özellikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
3. Hafta Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, morfolojileri, virüsler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
4. Hafta Prokaryotik mikroorganizmaların hücre yapıları Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Ökaryotik mikroorganizmaların hücre yapıları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
6. Hafta Mikroorganizmalarda beslenme ve gelişme Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları, gelişme fizyolojisi Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Mikroorganizmalarda çoğalma Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: Sıcaklık, pH Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
10. Hafta Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: oksijen, ozmolarite Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
11. Hafta Mikrobiyal üremenin kontrolü Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Mikrobiyolojik kültür yöntemleri Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler
13. Hafta Mikrobiyal ekoloji Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
14. Hafta Mikroorganizmaların önemi, İzolasyon yöntemleri ve doğal ortamlardan mikroorganizma izolasyonu Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır.
2 Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler.
3 Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır.
4 Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer.
5 Alanıyla ilgili tüm teknik sistemleri, sistem bileşenlerini ve üretim süreçlerini tasarlar.
6 Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular.
7 Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır.
8 Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular.
9 Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır.
10 Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular.
11 Tohumculuk standartlarını mevzuata uygun olarak ve etkin bir şekilde yönetir.
12 Tarla bitkilerinde verim ve kalite sorunlarını teşhis ederek, bunlara karşı etkili çözümler geliştirir.
13 Tarla tarımında, arazi tabanlı dijital tarım teknolojilerini kullanarak, bilimsel temelli yenilikçi karar destek sistemleri geliştirir.
14 Tarla bitkileri üretimini, yasal ve etik sorumluluklar çerçevesinde, küresel politika ve pazar dinamiklerine göre sürdürülebilir ve girişimci iş modelleriyle yönetir.
15 Etkin iletişim ve liderlik becerilerini kullanarak, çiftçilere yönelik yayım faaliyetleri de dahil olmak üzere çok yönlü tarımsal projeler yürütür.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5
PY1 5 5 5 5 5
PY2 3 3 3 3 3
PY3 2 2 2 2 2
PY4 3 3 3 3 3
PY5 2 2 2 2 2
PY6 3 3 3 3 3
PY7 2 2 2 2 2
PY8 3 3 3 3 3
PY9 2 2 2 2 2
PY10 1 1 1 1 1
PY11 1 1 1 1 1
PY12 2 2 2 2 2
PY13 1 1 1 1 1
PY14 2 2 2 2 2
PY15 2 2 2 2 2
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Doç. Dr. Emine AYDIN basılmamış ders notu
  • Demirbağ, Z. 2011. Genel Mikrobiyoloji. 2. Baskı, Palme Yayınevi, Ankara. Güven, S., Demirel Zorba, N.N. 2011. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. 3. baskı, Nobel yayıncılık. Şahin İ., Başoğlu F. 2002.Gıda Mikrobiyolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları 89 Bursa, 152s. Şahin İ. 1999. Genel Mikrobiyoloji. Uludağ Üniversitesi Basımevi Bursa, 180s.
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 4 1 4
Diğer Faaliyetler 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 6 1 6
Ara Sınav 2 1 1 1
Final 6 1 6
Uygulama 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0