Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Yem ve Yem Teknolojisi | TB202 | Türkçe | Zorunlu | 4. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek. |
Dersin İçeriği | Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme |
2 | Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme |
3 | Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme |
4 | Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme |
5 | Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme |
6 | Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Yemin tanımı ve sınıflandırılması | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
2. Hafta | Kaba yemler | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
3. Hafta | Yoğun yemler | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
4. Hafta | Karma yemler | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
5. Hafta | Yem Katkı Maddeleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
6. Hafta | Yem Fabrikası Teknik Gezisi | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
7. Hafta | Arasınav | |
8. Hafta | Hayvancılık İşletmesi Teknik Gezisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
9. Hafta | Yeşil yemlerin saklanması | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
10. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
11. Hafta | Büyükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
12. Hafta | Küçükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
13. Hafta | Kanatlı hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
14. Hafta | Diğer hayvan türleri için rasyon (diyet) hazırlama | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme becerisi | ✔ | |||||
2 | Alanında sahip olduğu bilgiyi, problem çözme ve uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilir. | ✔ | |||||
4 | Tarla bitkileri konuları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve beklenmeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir. | ✔ | |||||
4 | Tarla bitkileri konuları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve beklenmeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir. | ✔ | |||||
7 | Alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. | ✔ | |||||
8 | Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme | ✔ | |||||
10 | Tarla bitkileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir. | ✔ |
Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 |
PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 |
PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
Ders Dışı |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 2 | 8 | 16 | |
Final | 1 | 15 | 15 | |
Toplam İş Yükü | 102 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |