Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek İçecek İşletmeciliği GMS205 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÖZTÜRK
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÖZTÜRK (Güz)
Dersin Amacı Öğrencilerin yiyecek içecek işletmelerini tanımalarına ve bu işletmelerin işletme fonksiyonları kapsamında işleyişini ve işletmeciliğini öğrenmelerine rehberlik etmektir.
Dersin İçeriği İşletme ve turizm işletmeleri ile ilgili temel kavramlar; yiyecek ve içecek işletmelerinin sınıflandırılması ve yiyecek ve içecek işletmelerinde kuruluş çalışmaları;yiyecek içecek işletmelerinin yönetimi ve organizasyon yapısı; yiyecek içecek işletmelerinde menü, servis, misafir ilişkileri, pazarlama, insan kaynakları yönetimi, planlama ve dekorasyon; yiyecek-içecek maliyet kontrolü; yiyecek içecek işletmelerinde çevreci uygulamalar ve atık yönetimi; yiyecek içecek işletmelerinde yeni trendler ve tüketici eğilimleri; yiyecek içecek işletmelerinde örnek olaylar.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Yiyecek-içecek endüstrisini yakından tanır.
2 Yiyecek ve içecek işletmelerini ve türlerini tanır.
3 Yiyecek-içecek işletmelerinin işletme fonsiyonlarını bilir.
4 Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını açıklayabilecektir.
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta İşletme ve turizm işletmeleri ile ilgili temel kavramlar
2. Hafta Yiyecek ve içecek işletmelerinin sınıflandırılması ve yiyecek ve içecek işletmelerinde kuruluş çalışmaları
3. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinin yönetimi ve organizasyon yapısı
4. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde menü
5. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde servis
6. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde misafir ilişkileri
7. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde insan kaynakları yönetimi
10. Hafta Yiyecek-içecek maliyet kontrolü
11. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Planlama ve Dekorasyon
12. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde çevreci uygulamalar ve atık yönetimi
13. Hafta Yiyecek içecek işletmelerinde yeni trendler ve tüketici eğilimleri
14. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde örnek olaylar
15. Hafta FİNAL SINAVI
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2 Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatlarını bilir ve uygular.
3 İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilir ve uygular.
4 Alanıyla ilgili estetik, sanatsal bilgi ve becerileri kazanır; gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olur.
5 Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular.
6 Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir.
7 Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır.
8 Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir
9 Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış açısıyla çözümler üretir
10 Gastronominin gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
11 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
12 Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
13 Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
14 İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
15 İngilizce dışındaki, yabancı dil/dillerde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4
PY1 4 3 4 3
PY2 4 3 3 4
PY3 4 4 4 4
PY4 3 3 2 2
PY5 4 4 3 3
PY6 4 3 2 3
PY7 3 3 2 2
PY8 2 3 2 2
PY9 3 3 2 2
PY10 3 3 2 2
PY11 4 4 5 5
PY12 3 3 2 2
PY13 4 4 3 4
PY14 2 2 1 2
PY15 2 2 1 2
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu
Diğer Kaynaklar
  • • Yaşar YILMAZ, Özgür YILMAZ ve Özer YILMAZ (2013) Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • • Alptekin Sökmen (2020), Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • • Turgay Bucak (2019), Yiyecek İçecek İşletmeciliği – Ankara, Detay Yayıncılık.
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 25 25
Ödev 1 1 15 15
Final 1 60 60
Sınıf İçi Etkinlik 1 15 15
Toplam İş Yükü 115
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0