Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Mutfak Bilgisi GMS106 Türkçe Zorunlu 2. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Öğrencilerin mutfağın bölümlerini, mutfakla ilgili temel kavram ve yöntemleri öğrenmelerine rehberlik etmek
Dersin İçeriği Temel mutfak bilgileri, mutfağın bölümleri, mutfak türleri, mutfak yönetimi ve çalışanları; mutfakta kullanılan ekipmanlar, hijyen ve sanitasyon; mutfakta iş sağlığı ve güvenliği; doğrama ve pişirme yöntemleri; besin işleme ve saklama yöntemleri; soslar; çorbalar; et ve et ürünleri; sebze ve meyveler; aperatifler ve garnitürler; kuru baklagiller ve tahıllar; hamur işi ve unlu mamuller; tatlı ve pastalar.
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta TEMEL MUTFAK BİLGİLERİ
2. Hafta MUTFAĞIN BÖLÜMLERİ
3. Hafta MUTFAK TÜRLERİ
4. Hafta MUTFAK YÖNETİMİ VE ÇALIŞANLARI
5. Hafta ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ
6. Hafta ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ
7. Hafta LEZZET VERİCİ KARIŞIMLAR
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta TEMEL SOSLAR
10. Hafta TÜREYEN SOSLAR
11. Hafta ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ
12. Hafta ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ
13. Hafta KONTAMİNASYON
14. Hafta DOĞRAMA TAHTALARI
15. Hafta FİNAL SINAVI
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu
Diğer Kaynaklar
  • MUTFAK SANATI, KAVRAMLAR, İLKELER VE UYGULAMALAR
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 30 30
Ödev 1 1 15 15
Final 1 60 60
Sınıf İçi Etkinlik 1 15 15
Toplam İş Yükü 120
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0