| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Temel Mutfak Bilgisi | GMS106 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ |
| Dersi Veren(ler) | |
| Dersin Amacı | Öğrencilerin mutfağın bölümlerini, mutfakla ilgili temel kavram ve yöntemleri öğrenmelerine rehberlik etmek |
| Dersin İçeriği | Temel mutfak bilgileri, mutfağın bölümleri, mutfak türleri, mutfak yönetimi ve çalışanları; mutfakta kullanılan ekipmanlar, hijyen ve sanitasyon; mutfakta iş sağlığı ve güvenliği; doğrama ve pişirme yöntemleri; besin işleme ve saklama yöntemleri; soslar; çorbalar; et ve et ürünleri; sebze ve meyveler; aperatifler ve garnitürler; kuru baklagiller ve tahıllar; hamur işi ve unlu mamuller; tatlı ve pastalar. |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | TEMEL MUTFAK BİLGİLERİ | |
| 2. Hafta | MUTFAĞIN BÖLÜMLERİ | |
| 3. Hafta | MUTFAK TÜRLERİ | |
| 4. Hafta | MUTFAK YÖNETİMİ VE ÇALIŞANLARI | |
| 5. Hafta | ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ | |
| 6. Hafta | ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ | |
| 7. Hafta | LEZZET VERİCİ KARIŞIMLAR | |
| 8. Hafta | ARA SINAV | |
| 9. Hafta | TEMEL SOSLAR | |
| 10. Hafta | TÜREYEN SOSLAR | |
| 11. Hafta | ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ | |
| 12. Hafta | ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ | |
| 13. Hafta | KONTAMİNASYON | |
| 14. Hafta | DOĞRAMA TAHTALARI | |
| 15. Hafta | FİNAL SINAVI |
| Ders Kitabı veya Notu |
|
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
| Ödev 1 | 1 | 15 | 15 | |
| Final | 1 | 60 | 60 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 15 | 15 | |
| Toplam İş Yükü | 120 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 | ||