Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Temel Mutfak Bilgisi | GMS106 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin mutfağın bölümlerini, mutfakla ilgili temel kavram ve yöntemleri öğrenmelerine rehberlik etmek |
Dersin İçeriği | Temel mutfak bilgileri, mutfağın bölümleri, mutfak türleri, mutfak yönetimi ve çalışanları; mutfakta kullanılan ekipmanlar, hijyen ve sanitasyon; mutfakta iş sağlığı ve güvenliği; doğrama ve pişirme yöntemleri; besin işleme ve saklama yöntemleri; soslar; çorbalar; et ve et ürünleri; sebze ve meyveler; aperatifler ve garnitürler; kuru baklagiller ve tahıllar; hamur işi ve unlu mamuller; tatlı ve pastalar. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | TEMEL MUTFAK BİLGİLERİ | |
2. Hafta | MUTFAĞIN BÖLÜMLERİ | |
3. Hafta | MUTFAK TÜRLERİ | |
4. Hafta | MUTFAK YÖNETİMİ VE ÇALIŞANLARI | |
5. Hafta | ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ | |
6. Hafta | ULUSLARARASI DOĞRAMA YÖNTEMLERİ | |
7. Hafta | LEZZET VERİCİ KARIŞIMLAR | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | TEMEL SOSLAR | |
10. Hafta | TÜREYEN SOSLAR | |
11. Hafta | ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ | |
12. Hafta | ULUSLARARASI MUTFAK TERİMLERİ | |
13. Hafta | KONTAMİNASYON | |
14. Hafta | DOĞRAMA TAHTALARI | |
15. Hafta | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı veya Notu |
|
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 30 | 30 |
Ödev 1 | 1 | 15 | 15 | |
Final | 1 | 60 | 60 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 15 | 15 | |
Toplam İş Yükü | 120 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |