| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Turizm İşletmeciliği | GMS104 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÖZTÜRK |
| Dersi Veren(ler) | |
| Dersin Amacı | Turizmin işletmecilik boyutu ile ilgili temel bilgilerin öğrencilere aktarılmasında ve öğrencilerin turizm işletmeciliği konusunda genel bir perspektif kazanmalarını sağlamada rehberlik etmektir. |
| Dersin İçeriği | Turizm sektörünün genel yapısı ve işletmecilikle ile ilgili temel kavramlar; turizm işletmelerinin tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması; turizm işletmelerinin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler; turizm işletmelerinin sınıflandırılması; konaklama, yiyecek-içecek seyahat, ulaştırma ve eğlence işletmelerinin sınıflandırılması ve bu işletmelerde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları, turizm işletmelerinde örnek olay çalışmaları. |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Turizm işletmeciliği ile ilgili temel kavramları anlayabilme |
| 2 | Turizm işletmelerinin sınıflandırmasını yapabilme |
| 3 | Kuruluş yeri ve işletme fonksiyonlarını hakkında bilgi sahibi olabilme |
| 4 | Turizm işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, finans, muhasebe ve İKY faaliyetleri hakkında genel bilgi sahibi olma |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Turizm sektörünün genel yapısı ve işletmecilikle ile ilgili temel kavramlar | |
| 2. Hafta | Turizm işletmelerinin tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması | |
| 3. Hafta | Turizm işletmelerinin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler | |
| 4. Hafta | Konaklama işletmelerinin sınıflandırılması, konaklama işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 5. Hafta | Yiyecek-içecek işletmelerinin sınıflandırılması, yiyecek içecek işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 6. Hafta | Seyahat işletmelerinin sınıflandırılması, seyahat işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 7. Hafta | Ulaştırma işletmelerinin sınıflandırılması, ulaştırma işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 8. Hafta | ARA SINAV | |
| 9. Hafta | Ulaştırma işletmelerinin sınıflandırılması, ulaştırma işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 10. Hafta | Eğlence işletmelerinin sınıflandırılması, eğlence işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 11. Hafta | Eğlence işletmelerinin sınıflandırılması, eğlence işletmelerinde üretim, yönetim, pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları uygulamaları | |
| 12. Hafta | Hediyelik eşya ve diğer turizm işletmeleri | |
| 13. Hafta | Turizm işletmelerinde örnek olay /ödev sunumu | |
| 14. Hafta | Turizm işletmelerinde örnek olay /ödev sunumu | |
| 15. Hafta | FİNAL SINAVI |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. | ✔ | |||||
| 2 | Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatlarını bilir ve uygular. | ✔ | |||||
| 3 | İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilir ve uygular. | ✔ | |||||
| 4 | Alanıyla ilgili estetik, sanatsal bilgi ve becerileri kazanır; gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olur. | ✔ | |||||
| 5 | Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular. | ✔ | |||||
| 6 | Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir. | ✔ | |||||
| 7 | Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır. | ✔ | |||||
| 8 | Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir | ✔ | |||||
| 9 | Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış açısıyla çözümler üretir | ✔ | |||||
| 10 | Gastronominin gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. | ✔ | |||||
| 11 | Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular. | ✔ | |||||
| 12 | Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | ✔ | |||||
| 13 | Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. | ✔ | |||||
| 14 | İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. | ✔ | |||||
| 15 | İngilizce dışındaki, yabancı dil/dillerde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 |
|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 5 | 4 | 4 |
| PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 4 | 3 | 3 | 3 |
| PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY6 | 3 | 3 | 2 | 3 |
| PY7 | 4 | 3 | 3 | 3 |
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY9 | 3 | 3 | 3 | 4 |
| PY10 | 3 | 3 | 2 | 3 |
| PY11 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| PY12 | 2 | 3 | 2 | 2 |
| PY13 | 3 | 2 | 3 | 2 |
| PY14 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY15 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| Ders Kitabı veya Notu |
|
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 25 | 25 |
| Ödev 1 | 1 | 15 | 15 | |
| Final | 1 | 60 | 60 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 15 | 15 | |
| Toplam İş Yükü | 115 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 | ||