Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Keyf Bitkileri | TB410 | 8. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Narkotik ve keyif verici özelliği olan (Haşhaş, kenevir, tütün, çay vb.) bitkiler ve bu bitkilerin izinli üretimleri, kaliteleri ve yetiştirme teknikleri ile çevre şartlarının kaliteye etkisi konularını öğretmektir. Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin öğrenilmesi, bu bitkilerin ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumları, üretimi izne tabi olan bitkiler ve izin koşulları, keyif bitkilerinde kalite kriterleri, keyif bitkileri yetiştirme teknikleri, farklı cevre koşullarının kaliteye etkileri konuları ele alınacaktır. |
Dersin İçeriği | Narkotik ve keyif verici özelliği olan (Haşhaş, kenevir, tütün, çay vb.) bitkiler ve bu bitkilerin izinli üretimleri, kaliteleri ve yetiştirme teknikleri ile çevre şartlarının kaliteye etkisi konularını öğretmektir. Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin öğrenilmesi, bu bitkilerin ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumları, üretimi izne tabi olan bitkiler ve izin koşulları, keyif bitkilerinde kalite kriterleri, keyif bitkileri yetiştirme teknikleri, farklı cevre koşullarının kaliteye etkileri konuları ele alınacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- keyif bitkilerini detaylı olarak bilir, - ülkemizde yetiştiriciliği yapılan keyif bitkilerini tanır - yetiştiriciliği izne tabi olan bitkiler ve üretim şartlarını bilir - Türk tütüncülüğünün mevcut durumu ve geleceği konularını bilir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin, kullanilan kısımları ve bazı özellikleri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Ülkemizde yetiştirilen keyif bitkileri | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
3. Hafta | Yasal izne tabi bitkiler ve ilgili yasalar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Ülkemizde ve dünyada keyif bitkileri yetiştiriciliği | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
5. Hafta | Tutun yetiştiriciliği | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
6. Hafta | Tütünde kalite | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Şerbetçi otu yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Haşhaş yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Kenevir yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Çay yetiştiriciliği | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
12. Hafta | Kahve ağacı yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Keyf bitkilerinin etken maddeleri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Etken maddelerin kullanım alanları ve Farklı çevre koşullarının kaliteye etkileri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
Celal ER, Mustafa YILDIZ: Keyf Bitkileri. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |