| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Tarla Bitkilerinin Standardizasyonu ve Depolanması | TB411 | Türkçe | Zorunlu | 7. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 | 
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans | 
| Dersin Verilişi | yüzyüze | 
| Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK | 
| Dersi Veren(ler) | Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK (Güz) | 
| Dersin Amacı | Standardizasyonun yararları ve amaçlarını irdeleyerek, dünya ve Türkiye’deki sürecini yorumlamak, Bitkisel üretimde en önemli ürün grubunu oluşturan serin ve sıcak iklim tahıllarının ile yemeklik baklagil tanelerini karşılaştırmalı olarak tanımak ve öğrenmek, Adı geçen bitki gruplarının ürünlerini sınıf, altsınıf ve kalite derecelerine ayırmak, Bu ürünlerin ayrı ayrı standartlarını öğrenmek ve Serin ve sıcak iklim tahıllarını ile yemeklik baklagil tanelerinin depolanma prensiplerini öğrenmek. Farklı yapıda ve içerikte olan endüstri bitkileri tohumluklarının standart hazırlama esasları incelenmektedir. Farklı tohumluk yapısı olan endüstri bitkilerinin depolanma ve muhafaza etme farklılıkları olup, bu konuda genel bilgiler verilmektedir | 
| Dersin İçeriği | Alım satımı yapılan tarla ürünlerinin standartlarını, ürünlerin depolanması ve depo sistemlerinin anlatımı kapsar | 
| # | Öğrenme Kazanımı | 
| 1 | Türkiye’de tahıl ürünlerinin kullanım alanındaki sınıf, altsınıf ve kalite faktörlerinin önemi ve gerekliliğinin saptanması | 
| 2 | Standart ürün kavramının gerekliliği ve bu ürünlerin depolanmasının önemi ve kalite standart ilişkilerinin açıklanması | 
| 3 | Sanayiye sağlıklı ve kaliteli hammadde temini için endüstri bitkileri tohumluğunun kontrol altına alınmasını gerektiren hususları gözden geçirmek | 
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem | 
|---|---|---|
| 1. Hafta | "Standardların tanımlanması,Standartlaşmanın amaçları, Standartlaşmanın yararları,Standardizasyonda tahıl ve yemeklik baklagil taneleri " | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 2. Hafta | "Tahılların sınıf altsınıf faktörleri,Tahılların kalite faktörleri Yemeklik baklagillerin kalite faktörleri " | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 3. Hafta | "Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf standardı " | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 4. Hafta | "Mısır, Pirinç ve Kuşyemi standardı " | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 5. Hafta | Nohut, mercimek, fasulye, bakla ve börülce standardı | Sunum (Hazırlık), Görüşme | 
| 6. Hafta | "Tahıl ve yemeklik baklagil tanelerinin depolanması " | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 7. Hafta | "Tahılların alım baremleri, satın alma şartları ve destekleme alım fiyatlarının oluşumu, TMO Ziyareti " | Sunum (Hazırlık), Görüşme | 
| 8. Hafta | arasınav | |
| 9. Hafta | Endüstri Bitkileri Standartlarının tanımlanması, faydaları ve gerekliliği | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 10. Hafta | Endüstri Bitkileri gruplandırılmaları ve bu gruplara dahil olan bitkilerin genel özellikleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| 11. Hafta | Endüstri Bitkileri gruplarına giren bitkilerin genel tohumluk özellikleri (farklı içeriklerinin olması) | Sunum (Hazırlık), Görüşme | 
| 12. Hafta | 4 farklı Endüstri Bitkileri içine giren bazı özel bitkilerle ilgili standart hazırlama örnekleri | Sunum (Hazırlık), Görüşme | 
| 13. Hafta | Öncelikli Endüstri Bitkilerinin standartlarının hazırlanması (ayçiçeği, pamuk, tütün) | Sunum (Hazırlık), Görüşme | 
| 14. Hafta | Endüstri Bitkilerinde muhafaza ve depolama gerekliliği, muhafaza şekilleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) | 
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır. | ✔ | |||||
| 3 | Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır. | ✔ | |||||
| 4 | Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer. | ✔ | |||||
| 6 | Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular. | ✔ | |||||
| 8 | Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular. | ✔ | |||||
| 9 | Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | 
|---|---|---|---|
| PY1 | 3 | 3 | 3 | 
| PY3 | 3 | 3 | 3 | 
| PY4 | 3 | 3 | 3 | 
| PY6 | 3 | 3 | 3 | 
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 
| PY9 | 3 | 3 | 3 | 
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. | 
|---|---|
| Diğer Kaynaklar | 
                                            
  | 
                                
| Güz Dönemi | |||
| Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde | 
|---|---|---|---|
| Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK | Vize | 40,00 | |
| Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK | Final | 60,00 | |
| Toplam | 100,00 | ||
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
| 
                                                    Ders İçi  | 
                                            Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 | 
| 
                                                    Sınavlar  | 
                                            Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 | 
| Ödev 1 | 1 | 10 | 10 | |
| Final | 1 | 15 | 15 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 8,5 | 8,5 | |
| Toplam İş Yükü | 76,5 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 3,0 | ||