Rapor Tarihi: 18.12.2025 23:19
| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Yağ Bitkileri | TB408 | Türkçe | Zorunlu | 8. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR (Bahar) |
| Dersin Amacı | Bu dersin amacı, ekonomik öneme sahip yağ bitkilerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında öğrencilere temel bilgileri ve becerileri kazandırmaktır. |
| Dersin İçeriği | Bu dersin amacı, ekonomik öneme sahip yağ bitkilerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında öğrencilere temel bilgileri ve becerileri kazandırmaktır. |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | yağ bitkilerinii tanımlayabilecek ve teşhis edebilecektir |
| 2 | yağ bitkilerinin çevresel isteklerini açıklayabilecektir |
| 3 | yağ bitkilerinin yetiştirme tekniklerini anlatabilecektir |
| 4 | yağ bitkilerinin ıslah yöntemlerini anlatabilecektir |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Yağ bitkileri olarak bilinen veya kullanılan bitkiler, soya bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi, soya bitkisinin kökeni, evrimi ve dünyaya yayılışı, soyanın üretim istatistikleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 2. Hafta | Soyanın bitkisel özellikleri, sera ve laboratuarda soya bitkisi üzerinde inceleme, bitkinin farklı organlarının resimlerinin çizilmesi, | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 3. Hafta | Soyanın iklim ve toprak isteklerinin anlatılması, soyada toprak hazırlığı, çeşit seçimi ve tohumluk hazırlığı, soyada dikim, bakım ve hasat işlemleri, soyada ıslah amaçları, | Sunum (Hazırlık), Saha/Arazi Çalışması |
| 4. Hafta | Ayçiçeği bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi, ayçiçeği bitkisinin kökeni, evrimi ve dünyaya yayılışı, dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 5. Hafta | Ayçiçeğinin bitkisel özellikleri, ayçiçeğinin iklim ve toprak istekleri, | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 6. Hafta | Ayçiçeğin toprak hazırlığı, çeşit seçimi ve tohumluk hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemlerinin anlatılması, ayçiçeğinde ıslah amaçları, | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 7. Hafta | Yerfıstığı bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, yerfıstığının bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 8. Hafta | Ara Sınav | |
| 9. Hafta | Yerfıstığının toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, yerfıstığı ıslahı | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 10. Hafta | Susam bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, susamın bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 11. Hafta | Susamın toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, susam ıslahı | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 12. Hafta | Kolza bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, kolzanın bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 13. Hafta | Kolzanın toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, kolza ıslahı | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 14. Hafta | Aspir bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, aspirin bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri, aspirin toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri ve Türkiye yağ bitkileri üretim ve tüketim durumu ve sorunlar | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır. | ✔ | |||||
| 2 | Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler. | ✔ | |||||
| 3 | Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır. | ✔ | |||||
| 4 | Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer. | ✔ | |||||
| 5 | Alanıyla ilgili tüm teknik sistemleri, sistem bileşenlerini ve üretim süreçlerini tasarlar. | ✔ | |||||
| 6 | Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular. | ✔ | |||||
| 7 | Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır. | ✔ | |||||
| 8 | Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular. | ✔ | |||||
| 9 | Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır. | ✔ | |||||
| 10 | Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 |
|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY6 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY10 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| Bahar Dönemi | |||
| Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde |
|---|---|---|---|
| Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR | Vize | 40,00 | |
| Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR | Final | 60,00 | |
| Toplam | 100,00 | ||
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Ders Dışı |
Araştırma | 1 | 16 | 16 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 20 | 20 | |
| Uygulama | 14 | 2 | 28 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||