Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yağ Bitkileri TB408 Türkçe Zorunlu 8. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR (Bahar)
Dersin Amacı Bu dersin amacı, ekonomik öneme sahip yağ bitkilerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında öğrencilere temel bilgileri ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Bu dersin amacı, ekonomik öneme sahip yağ bitkilerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında öğrencilere temel bilgileri ve becerileri kazandırmaktır.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 yağ bitkilerinii tanımlayabilecek ve teşhis edebilecektir
2 yağ bitkilerinin çevresel isteklerini açıklayabilecektir
3 yağ bitkilerinin yetiştirme tekniklerini anlatabilecektir
4 yağ bitkilerinin ıslah yöntemlerini anlatabilecektir
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Yağ bitkileri olarak bilinen veya kullanılan bitkiler, soya bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi, soya bitkisinin kökeni, evrimi ve dünyaya yayılışı, soyanın üretim istatistikleri Görüşme, Sunum (Hazırlık)
2. Hafta Soyanın bitkisel özellikleri, sera ve laboratuarda soya bitkisi üzerinde inceleme, bitkinin farklı organlarının resimlerinin çizilmesi, Görüşme, Sunum (Hazırlık)
3. Hafta Soyanın iklim ve toprak isteklerinin anlatılması, soyada toprak hazırlığı, çeşit seçimi ve tohumluk hazırlığı, soyada dikim, bakım ve hasat işlemleri, soyada ıslah amaçları, Sunum (Hazırlık), Saha/Arazi Çalışması
4. Hafta Ayçiçeği bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi, ayçiçeği bitkisinin kökeni, evrimi ve dünyaya yayılışı, dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
5. Hafta Ayçiçeğinin bitkisel özellikleri, ayçiçeğinin iklim ve toprak istekleri, Görüşme, Sunum (Hazırlık)
6. Hafta Ayçiçeğin toprak hazırlığı, çeşit seçimi ve tohumluk hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemlerinin anlatılması, ayçiçeğinde ıslah amaçları, Görüşme, Sunum (Hazırlık)
7. Hafta Yerfıstığı bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, yerfıstığının bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri Görüşme, Sunum (Hazırlık)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Yerfıstığının toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, yerfıstığı ıslahı Görüşme, Sunum (Hazırlık)
10. Hafta Susam bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, susamın bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri Görüşme, Sunum (Hazırlık)
11. Hafta Susamın toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, susam ıslahı Görüşme, Sunum (Hazırlık)
12. Hafta Kolza bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, kolzanın bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri Görüşme, Sunum (Hazırlık)
13. Hafta Kolzanın toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri, hasat sonu depolanması, kolza ıslahı Görüşme, Sunum (Hazırlık)
14. Hafta Aspir bitkisinin tarımsal ve ekonomik önemi; kökeni ve dünyaya yayılışı, Dünyada ve Türkiye’deki üretim alanı, miktarı, verim düzeyi, aspirin bitkisel özellikleri, iklim ve toprak istekleri, aspirin toprak hazırlığı, dikim, bakım ve hasat işlemleri ve Türkiye yağ bitkileri üretim ve tüketim durumu ve sorunlar Görüşme, Sunum (Hazırlık)
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır.
2 Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler.
3 Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır.
4 Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer.
5 Alanıyla ilgili tüm teknik sistemleri, sistem bileşenlerini ve üretim süreçlerini tasarlar.
6 Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular.
7 Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır.
8 Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular.
9 Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır.
10 Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4
PY1 4 4 4 4
PY2 3 3 3 3
PY3 4 4 4 4
PY4 4 4 4 4
PY5 5 5 5 5
PY6 3 3 3 3
PY7 4 4 4 4
PY8 5 5 5 5
PY9 4 4 4 4
PY10 4 4 4 4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • 1.Arıoğlu, H.H., 2007. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:220, Adana
Değerlendirme Yöntemi
Bahar Dönemi
Sorumlu Personel Grup Değerlendirme Yöntemi Yüzde
Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR Vize 40,00
Prof. Dr. Hüseyin GÜNGÖR Final 60,00
Toplam 100,00
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Araştırma 1 16 16
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 20 20
Uygulama 14 2 28
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0