Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ve Güvenirliği TB309 Türkçe Zorunlu 5. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Emine AYDIN
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Emine AYDIN (Güz)
Dersin Amacı Gıda maddelerinin bileşimi, işleme teknolojileri, muhafaza yöntemleri, besin kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunulmaları konularında bilgi vermek
Dersin İçeriği Gıda maddelerinin bileşimi ve sofralık zeytin, yemeklik yağ, süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme, et ve et ürünleri işleme teknolojilerinin anlatılması
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Gıda maddelerinini bileşenleri ve etki mekanizmaları konularında bilgi sahibi olma
2 Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarı konusunda bilgi sahibi olma
3 Gıda bileşimini ve bu bileşim üzerinde etkili olan faktörleri kavrayabilme
4 Çeşitli gıda maddelerinin işlenme teknolojileri ve muhafazası konularında bilgi sahibi olma
5 Gıda maddelerinin güvenliği ve kalitesini kavrayabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Görüşme, Sunum (Hazırlık)
2. Hafta Gıda Maddelerinin Bileşimi: Makromoleküller (azotlu maddeler,lipitler, karbonhidratlar) Görüşme, Sunum (Hazırlık)
3. Hafta Gıda Maddelerinin Bileşimi: Mikromoleküller (mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri) Görüşme, Sunum (Hazırlık)
4. Hafta Gıda Mikrobiyolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
5. Hafta Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
6. Hafta Yemeklik Yağ Üretim Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
7. Hafta Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Malt ve Bira Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
10. Hafta Sİrke Üretim Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
11. Hafta Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
12. Hafta Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
13. Hafta Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Konserve ve Salça Üretimi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
14. Hafta Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Reçel, Marmelat ve Meyve Suyu Üretimi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır.
2 Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler.
3 Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır.
4 Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer.
5 Alanıyla ilgili tüm teknik sistemleri, sistem bileşenlerini ve üretim süreçlerini tasarlar.
6 Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular.
7 Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır.
8 Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular.
9 Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır.
10 Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5
PY1 3 3 3 3 3
PY2 2 2 2 2 2
PY3 1 1 1 1 1
PY4 1 1 1 1 1
PY5 1 1 1 1 1
PY6 1 1 1 1 1
PY7 2 2 2 2 2
PY8 3 3 3 3 3
PY9 2 2 2 2 2
PY10 1 1 1 1 1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi, Uludağ Üniversitesi Yayınları No:7-023-0199, Bursa,236s., Akbulut, N., Karagözlü, C., 2001. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:65/1, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir,75s.
Değerlendirme Yöntemi
Güz Dönemi
Sorumlu Personel Grup Değerlendirme Yöntemi Yüzde
Doç. Dr. Emine AYDIN Vize 40,00
Doç. Dr. Emine AYDIN Final 60,00
Toplam 100,00
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 10,5 10,5
Uygulama 14 2 28
Toplam İş Yükü 76,5
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 3,0