Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ve Güvenirliği TB309 Türkçe Zorunlu 5. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Emine AYDIN
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Emine AYDIN (Güz)
Dersin Amacı Gıda maddelerinin bileşimi, işleme teknolojileri, muhafaza yöntemleri, besin kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunulmaları konularında bilgi vermek
Dersin İçeriği Gıda maddelerinin bileşimi ve sofralık zeytin, yemeklik yağ, süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme, et ve et ürünleri işleme teknolojilerinin anlatılması
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Gıda maddelerinini bileşenleri ve etki mekanizmaları konularında bilgi sahibi olma
2 Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarı konusunda bilgi sahibi olma
3 Gıda bileşimini ve bu bileşim üzerinde etkili olan faktörleri kavrayabilme
4 Çeşitli gıda maddelerinin işlenme teknolojileri ve muhafazası konularında bilgi sahibi olma
5 Gıda maddelerinin güvenliği ve kalitesini kavrayabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Ders Saati Sunum (Hazırlık) Görüşme
2. Hafta Gıda Maddelerinin Bileşimi: Makromoleküller (azotlu maddeler,lipitler, karbonhidratlar) Ders Saati Sunum (Hazırlık) Görüşme
3. Hafta Gıda Maddelerinin Bileşimi: Mikromoleküller (mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri) Ders Saati Görüşme Sunum (Hazırlık)
4. Hafta Gıda Mikrobiyolojisi Görüşme Sunum (Hazırlık) Ders Saati
5. Hafta Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi Ders Saati Görüşme Sunum (Hazırlık)
6. Hafta Yemeklik Yağ Üretim Teknolojisi Sunum (Hazırlık) Ders Saati Görüşme
7. Hafta Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi Sunum (Hazırlık) Görüşme Ders Saati
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Malt ve Bira Teknolojisi Sunum (Hazırlık) Görüşme Ders Saati
10. Hafta Sİrke Üretim Teknolojisi Sunum (Hazırlık) Ders Saati Görüşme
11. Hafta Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi Görüşme Ders Saati Sunum (Hazırlık)
12. Hafta Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi Görüşme Sunum (Hazırlık) Ders Saati
13. Hafta Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Konserve ve Salça Üretimi Ders Saati Görüşme Sunum (Hazırlık)
14. Hafta Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Reçel, Marmelat ve Meyve Suyu Üretimi Ders Saati Görüşme Sunum (Hazırlık)
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme becerisi
2 Alanında sahip olduğu bilgiyi, problem çözme ve uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilir.
3 Tarla bitkileri konuları ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
4 Tarla bitkileri konuları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve beklenmeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir.
5 Tarla bitkileri konularında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilir.
6 Tarla bitkileri ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
7 Alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir.
8 Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme
9 Çalışmalarını ve uzmanlık alanındaki gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilir.
10 Tarla bitkileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5
PY1 3 3 3 3 3
PY2 2 2 2 2 2
PY3 1 1 1 1 1
PY4 1 1 1 1 1
PY5 1 1 1 1 1
PY6 1 1 1 1 1
PY7 2 2 2 2 2
PY8 3 3 3 3 3
PY9 2 2 2 2 2
PY10 1 1 1 1 1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi,GRAHAM, I. 2008. Food Technology. Evans Brothers,48 p., TULL, A. 2002. Food Technology: An Introduction.Oxford University Press, 128 p., KILIÇ, O., 1990 Alkollü içkiler teknolojisi, Uludağ Üniversitesi Yayınları No:7-023-0199, Bursa,236s., Akbulut, N., Karagözlü, C., 2001. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:65/1, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir,75s.
Değerlendirme Yöntemi
Güz Dönemi
Sorumlu Personel Grup Değerlendirme Yöntemi Yüzde
Doç. Dr. Emine AYDIN Vize 40,00
Doç. Dr. Emine AYDIN Final 60,00
Toplam 100,00
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 10,5 10,5
Uygulama 14 2 28
Toplam İş Yükü 76,5
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 3,0