Rapor Tarihi: 14.12.2025 14:44
| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Teknolojisi ve Güvenirliği | TB309 | Türkçe | Zorunlu | 5. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 3,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Emine AYDIN |
| Dersi Veren(ler) | Doç. Dr. Emine AYDIN (Güz) |
| Dersin Amacı | Gıda maddelerinin bileşimi, işleme teknolojileri, muhafaza yöntemleri, besin kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunulmaları konularında bilgi vermek |
| Dersin İçeriği | Gıda maddelerinin bileşimi ve sofralık zeytin, yemeklik yağ, süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme, et ve et ürünleri işleme teknolojilerinin anlatılması |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Gıda maddelerinini bileşenleri ve etki mekanizmaları konularında bilgi sahibi olma |
| 2 | Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarı konusunda bilgi sahibi olma |
| 3 | Gıda bileşimini ve bu bileşim üzerinde etkili olan faktörleri kavrayabilme |
| 4 | Çeşitli gıda maddelerinin işlenme teknolojileri ve muhafazası konularında bilgi sahibi olma |
| 5 | Gıda maddelerinin güvenliği ve kalitesini kavrayabilme |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Gıda Teknolojisine Giriş | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 2. Hafta | Gıda Maddelerinin Bileşimi: Makromoleküller (azotlu maddeler,lipitler, karbonhidratlar) | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 3. Hafta | Gıda Maddelerinin Bileşimi: Mikromoleküller (mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri) | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 4. Hafta | Gıda Mikrobiyolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 5. Hafta | Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 6. Hafta | Yemeklik Yağ Üretim Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 7. Hafta | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 8. Hafta | Ara sınav | |
| 9. Hafta | Malt ve Bira Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 10. Hafta | Sİrke Üretim Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 11. Hafta | Tahıl Ürünleri Üretim Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 12. Hafta | Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 13. Hafta | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Konserve ve Salça Üretimi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 14. Hafta | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi: Reçel, Marmelat ve Meyve Suyu Üretimi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır. | ✔ | |||||
| 2 | Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler. | ✔ | |||||
| 3 | Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri alanındaki uygulamalarda kullanır. | ✔ | |||||
| 4 | Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer. | ✔ | |||||
| 5 | Alanıyla ilgili tüm teknik sistemleri, sistem bileşenlerini ve üretim süreçlerini tasarlar. | ✔ | |||||
| 6 | Bitkisel ve hayvansal üretim süreçlerini bilimsel ve teknik ilkeler doğrultusunda uygular. | ✔ | |||||
| 7 | Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır. | ✔ | |||||
| 8 | Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular. | ✔ | |||||
| 9 | Tarıma yönelik yönetsel ve kurumsal bilgileri, küresel ve yerel gelişmeleri gözeterek kullanır. | ✔ | |||||
| 10 | Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 |
|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY6 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY7 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY9 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY10 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| Güz Dönemi | |||
| Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde |
|---|---|---|---|
| Doç. Dr. Emine AYDIN | Vize | 40,00 | |
| Doç. Dr. Emine AYDIN | Final | 60,00 | |
| Toplam | 100,00 | ||
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 10,5 | 10,5 | |
| Uygulama | 14 | 2 | 28 | |
| Toplam İş Yükü | 76,5 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 3,0 | ||