| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Yem ve Yem Teknolojisi | TB202 | Türkçe | Zorunlu | 4. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüzyüze |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN (Bahar) |
| Dersin Amacı | Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek. |
| Dersin İçeriği | Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme |
| 2 | Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme |
| 3 | Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme |
| 4 | Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme |
| 5 | Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme |
| 6 | Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Yemin tanımı ve sınıflandırılması | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 2. Hafta | Kaba yemler | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 3. Hafta | Yoğun yemler | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 4. Hafta | Karma yemler | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 5. Hafta | Yem Katkı Maddeleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 6. Hafta | Yem Fabrikası Teknik Gezisi | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 7. Hafta | Arasınav | |
| 8. Hafta | Hayvancılık İşletmesi Teknik Gezisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 9. Hafta | Yeşil yemlerin saklanması | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 10. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 11. Hafta | Büyükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 12. Hafta | Küçükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 13. Hafta | Kanatlı hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 14. Hafta | Diğer hayvan türleri için rasyon (diyet) hazırlama | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır. | ✔ | |||||
| 2 | Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler. | ✔ | |||||
| 4 | Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer. | ✔ | |||||
| 4 | Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer. | ✔ | |||||
| 7 | Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır. | ✔ | |||||
| 8 | Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular. | ✔ | |||||
| 10 | Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
| PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 |
| PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 |
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
| PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| Bahar Dönemi | |||
| Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde |
|---|---|---|---|
| Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN | Vize | 40,00 | |
| Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN | Final | 60,00 | |
| Toplam | 100,00 | ||
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Ders Dışı |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
| Ödev 1 | 2 | 8 | 16 | |
| Final | 1 | 15 | 15 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||