Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yem ve Yem Teknolojisi TB202 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN (Bahar)
Dersin Amacı Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek.
Dersin İçeriği Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme
2 Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme
3 Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme
4 Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme
5 Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme
6 Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Yemin tanımı ve sınıflandırılması Görüşme, Sunum (Hazırlık)
2. Hafta Kaba yemler Sunum (Hazırlık), Görüşme
3. Hafta Yoğun yemler Görüşme, Sunum (Hazırlık)
4. Hafta Karma yemler Görüşme, Sunum (Hazırlık)
5. Hafta Yem Katkı Maddeleri Görüşme, Sunum (Hazırlık)
6. Hafta Yem Fabrikası Teknik Gezisi Sunum (Hazırlık), Görüşme
7. Hafta Arasınav
8. Hafta Hayvancılık İşletmesi Teknik Gezisi Görüşme, Sunum (Hazırlık)
9. Hafta Yeşil yemlerin saklanması Sunum (Hazırlık), Görüşme
10. Hafta Yemlere uygulanan teknolojik işlemler Görüşme, Sunum (Hazırlık)
11. Hafta Büyükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama Görüşme, Sunum (Hazırlık)
12. Hafta Küçükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama Sunum (Hazırlık), Görüşme
13. Hafta Kanatlı hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama Sunum (Hazırlık), Görüşme
14. Hafta Diğer hayvan türleri için rasyon (diyet) hazırlama Görüşme, Sunum (Hazırlık)
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Fen bilimleri ve matematik bilgilerini alanındaki çeşitli süreçleri geliştirmede kullanır.
2 Karar alma ve uygulama süreçlerinde, etik ve deontolojik ilkelere uygun davranış sergiler.
4 Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer.
4 Temel mühendislik bilgilerini, teknik araçlarla bütünleştirerek alanındaki mühendislik problemlerini analitik yaklaşımla çözer.
7 Tarım sektöründeki veri odaklı temel teknolojileri üretim süreçlerinde kullanır.
8 Sürdürülebilirlik ilke ve yaklaşımlarını tarımsal süreçlere uygular.
10 Tarla bitkilerinin yetiştirme, ıslah ve adaptasyon süreçlerini yöneterek, biyoçeşitlilik ve ekolojik dengeyi gözeten sürdürülebilir tarım prensiplerini uygular.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6
PY1 3 3 3 3 0 0
PY2 3 3 3 3 0 0
PY4 4 4 4 4 0 0
PY7 4 4 4 4 0 0
PY8 3 3 3 3 0 0
PY10 3 3 3 3 0 0
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Kutlu, H. R., ve L. Çelik. 2014. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 226, Ders Kitapları Yayın No: A-86, Adana
  • Anonim, 2004. Yem Analiz Metodları. Tebliğler, 02.09 2004 Tarih ve 25571 Sayılı Resmi gazete, S:22-34, Ankara
  • Kılıç, A.1988. Yemler ve Hayvan Besleme (Uygulamalı El Kitabı). Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir
  • Karabulut, A. 2002. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ders Notları No:67, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Görükle-Bursa.
  • Ergül M. 2002. Yemler Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, Bornova-İzmir.
Değerlendirme Yöntemi
Bahar Dönemi
Sorumlu Personel Grup Değerlendirme Yöntemi Yüzde
Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN Vize 40,00
Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN Final 60,00
Toplam 100,00
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Uygulama 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 15 15
Ödev 1 2 8 16
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0