Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek İçecek Servisi II TOİ4190 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yiyecek-içecek sektörünün içeriğinin ve anlamının kavranması önemsenmektedir. Sektör içerisinde çalışan mutfak ve servis personellerin uğraş alanları ve yaptıkları uygulamalar öğrenilir. Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan ekipman ve yiyeceklerin hazırlanışı ve pişirilişi hakkında temel koşullar uygulamalar yapılarak kavranır. Temel servis usulleri hakkında bilgi edinilir. Mutfakta, ve serviste yapılan çalışmalar hakkında öğrencinin, profesyonel bir işletmede karşılaşabileceği görevler hakkında bilgilerin ve uygulamaların kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Uluslararası kabul görmüş yiyecek içecek kültürleri, yiyecek içecek hazırlıklarında kullanılan ekipmanlar, üretimde kullanılan malzemeler, pişirme usul ve yöntemleri, sosların hazırlanması, baharatlar, etler ve tatlıların özellikleri, sunum ve dekorasyon uygulamalarının öğretilmesi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Yiyecek-içecek bölümü içerisinde yer alan; servis ve mutfak departmanları ile ilgili bilgiler öğrenciler tarafından kavranıp uygulamalı şekilde yapılabilecektir.
- Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olunur.
- Besin ögeleri hakkında genel bilgilere sahip olunacaktır.
- Ana yemekler ve soslar başta olmak üzere diğer yiyecek ve içeceklerin hazırlanışı, uygulanışı ve servis süreci yakından takip edilerek öğrenilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yiyecek içecek faaliyetlerinin tarihsel süreci. Yiyecek içecekte profesyonel akımlara ilişkin bilgiler, uygulamalar ve servis hizmetleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
2. Hafta Uluslararası yiyecek içecek hizmetlerinin ülkesel bazda değerlendirilmesi. Uluslararası yiyeceklerin detayları hakkında değerlendirmeler, uygulamalar ve servis özellikleri hakkında bilgiler. Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Dünyada en fazla kabul gören ulusal yiyecek içecek hizmetleri özelliklerinin incelenmesi ve uygulama işlemleri yapılması. Türk yiyecek içecek servis kültürüne dair detayların irdelenmesi. Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
4. Hafta Yiyecek içecek hazırlık ekipmanları, özel servis araç gereçleri, mutfakta kullanılan malzemelere ilişkin bilgiler. Yiyecek içecek sektöründe en çok kullanılan ürünlerinin servise hazırlanış biçimlerinin açıklanması. Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Yiyecek içecek üretim sistem ve yöntemlerinin servis faaliyetleri kapsamında aktarımı. Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati
6. Hafta Yiyecek içecek servisi öncesinde yiyeceklerin üretiminde kullanılan araçların özellikleri. Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde ürünleri kuru ısıda pişirme usul ve özelliklerinin aktarımı ve servis işlemleri. Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
8. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde ürünleri sulu biçimde pişirme usul ve özelliklerinin aktarımı. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
9. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde ürünleri kuru ısıda hazırlama usulleri, özellikleri, uygulamalı hazırlanışı ve servisi. Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde ürünleri sulu biçimde hazırlamanın dışında kullanılan diğer usullerin özellikleri, uygulamalı hazırlanışı ve servis yöntemleri. Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Yiyecek içecek servisinde kullanılan et suları ve sosların özellikleri, türleri, servis yöntemi ve uygulamalı çalışmaları. Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Yiyecek içecekte kullanılan et ürünleri ve servisine ilişkin uygulamalar. Sebze meyveler ve baharatlara ilişkin özelliklerin aktarımı. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta Yiyecek içecekte soğuk ve sıcak başlangıçlar ve servis işlemleri. Su ürünleri ve tatlılara ilişkin bilgiler ve uygulamalar. Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Yiyecek içecek servisinde sunum, servis ve dekorasyon unsurları. Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
15. Hafta FİNAL SINAVI
16. Hafta FİNAL SINAVI
Kaynaklar
SÖKMEN, A., "Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği",Detay Yayıncılık, Ankara.
MAVİŞ, F., "Endüstriyel Yiyecek-İçecek Üretimi", Detay Yayıncılık, Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 2 0 0 0 0 -
PY2 4 0 0 0 0 -
PY3 5 0 0 0 0 -
PY4 5 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 -
PY6 4 0 0 0 0 -
PY7 3 0 0 0 0 -
PY8 1 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 -
PY10 4 0 0 0 0 -
PY11 5 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 20 20
Ödev 1 1 15 15
Final 1 20 20
Uygulama 1 15 15
Sınıf İçi Etkinlik 14 4 56
Toplam İş Yükü 126
Dersin AKTS Kredisi 5,0