Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Keyf Bitkileri | TB410 | 8. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Veren(ler) |
Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Narkotik ve keyif verici özelliği olan (Haşhaş, kenevir, tütün, çay vb.) bitkiler ve bu bitkilerin izinli üretimleri, kaliteleri ve yetiştirme teknikleri ile çevre şartlarının kaliteye etkisi konularını öğretmektir. Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin öğrenilmesi, bu bitkilerin ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumları, üretimi izne tabi olan bitkiler ve izin koşulları, keyif bitkilerinde kalite kriterleri, keyif bitkileri yetiştirme teknikleri, farklı cevre koşullarının kaliteye etkileri konuları ele alınacaktır. |
Dersin İçeriği | Narkotik ve keyif verici özelliği olan (Haşhaş, kenevir, tütün, çay vb.) bitkiler ve bu bitkilerin izinli üretimleri, kaliteleri ve yetiştirme teknikleri ile çevre şartlarının kaliteye etkisi konularını öğretmektir. Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin öğrenilmesi, bu bitkilerin ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumları, üretimi izne tabi olan bitkiler ve izin koşulları, keyif bitkilerinde kalite kriterleri, keyif bitkileri yetiştirme teknikleri, farklı cevre koşullarının kaliteye etkileri konuları ele alınacaktır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- keyif bitkilerini detaylı olarak bilir, - ülkemizde yetiştiriciliği yapılan keyif bitkilerini tanır - yetiştiriciliği izne tabi olan bitkiler ve üretim şartlarını bilir - Türk tütüncülüğünün mevcut durumu ve geleceği konularını bilir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Keyif bitkileri kapsamına giren bitkilerin, kullanilan kısımları ve bazı özellikleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Ülkemizde yetiştirilen keyif bitkileri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Yasal izne tabi bitkiler ve ilgili yasalar | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Ülkemizde ve dünyada keyif bitkileri yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Tutun yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Tütünde kalite | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Şerbetçi otu yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Haşhaş yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Kenevir yetiştiriciliği | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
11. Hafta | Çay yetiştiriciliği | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Kahve ağacı yetiştiriciliği | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
13. Hafta | Keyf bitkilerinin etken maddeleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Etken maddelerin kullanım alanları ve Farklı çevre koşullarının kaliteye etkileri | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
Celal ER, Mustafa YILDIZ: Keyf Bitkileri. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |