Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yem ve Yem Teknolojisi | TB202 | 4. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Fikret BUDAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek. |
Dersin İçeriği | Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme - Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme - Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme - Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme - Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme - Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Yemin tanımı ve sınıflandırılması | Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
2. Hafta | Kaba yemler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
3. Hafta | Yoğun yemler | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Karma yemler | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
5. Hafta | Yem Katkı Maddeleri | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
6. Hafta | Yem Fabrikası Teknik Gezisi | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Arasınav | |
8. Hafta | Hayvancılık İşletmesi Teknik Gezisi | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Yeşil yemlerin saklanması | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Büyükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
12. Hafta | Küçükbaş hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Kanatlı hayvanlar için rasyon (diyet) hazırlama | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Diğer hayvan türleri için rasyon (diyet) hazırlama | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
Karabulut, A. 2002. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ders Notları No:67, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Görükle-Bursa. |
Ergül M. 2002. Yemler Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, Bornova-İzmir. |
Kutlu, H. R., ve L. Çelik. 2014. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 226, Ders Kitapları Yayın No: A-86, Adana |
Anonim, 2004. Yem Analiz Metodları. Tebliğler, 02.09 2004 Tarih ve 25571 Sayılı Resmi gazete, S:22-34, Ankara |
Kılıç, A.1988. Yemler ve Hayvan Besleme (Uygulamalı El Kitabı). Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 40,60,40,60 |
PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Ödev 1 | 2 | 8 | 16 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |