Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Menü Planlama GMS210 4. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Doç. Dr. Zeynep MESCİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilerin, farklı beslenme tercihlerine uygun menü planlaması yapabilmesi. Ayrıca menü maliyeti hesaplama ve menü kartı hesaplama yeterliğini kazanabilmesi.
Dersin İçeriği Gıdanın kültürel, ekonomik ve çevresel etkileşimleri üzerine detaylı bilgiye sahip olma. Menü planlaması yapmak Menü maliyetini hesaplamak Menü kartı hazırlamak Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. Çeşitli gruplara yönelik menüler planlamak Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. Tarımsal üretim tarzlarını bilmek ve bunları ekonomik kalkınma ile ilişkilendirebilmek Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. Öğrenciler kültürel sistemler ve sosyal pratikler bağlamında gıdanın önemini bilir
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Menünün tanımı, tarihçesi ve menüde yapı, menüde içerik ve süreç Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama
2. Hafta Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Menülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
3. Hafta Menüde Malzeme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
4. Hafta Menüde Planlama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
5. Hafta Menüde Sınıflama Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Menüde Güncelleme- Üretim- Gıda Güvenliği Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Menüde uyum ve sofra Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
8. Hafta ARASINAV Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Menüde maliyet kontrolü Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati
10. Hafta Menü fiyatlama ve menü tasarlama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
11. Hafta Menüde kalori hesaplama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
12. Hafta Menüde pazarlama, tasarım, değerlendirme Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta - Ünlü Şef Menüleri- Tarihi menüler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
14. Hafta Modern menü hazırlama yöntemleri ve otomasyonu Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Altınel, H. (2017). Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Rızaoğlu, B., Hançer, M. (2013). Menü ve Yönetim, Detay Yayıncılık, Ankara
Doğdubay, M., Saatcı, G. (2014). Menü Mühendisliği, Detay Yayıncılık, Ankara
Türkan, C. (2012). Mutfak Teknolojisi. Sistem Ofset, Ankara
Bölükoğlu İ. & Özgen, I. (2006). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Maliyet Sistemi.
Türksoy, A. & Bölükoğlu, İ. (2001). Menü Analiz Sürecinde Kullanılan
Yöntemlerden Menü Mühendisliğindeki Son Gelişmeler: İşgücünü Dikkate Alan Bir Model.
Altuğ Onoğur, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas, İzmir.
Kılıç, B. & Bekar, A. (2007). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar. Beta Basım Yayım