Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Menü Planlama | GMS210 | 4. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Zeynep MESCİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; öğrencilerin, farklı beslenme tercihlerine uygun menü planlaması yapabilmesi. Ayrıca menü maliyeti hesaplama ve menü kartı hesaplama yeterliğini kazanabilmesi. |
Dersin İçeriği | Gıdanın kültürel, ekonomik ve çevresel etkileşimleri üzerine detaylı bilgiye sahip olma. Menü planlaması yapmak Menü maliyetini hesaplamak Menü kartı hazırlamak Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. Çeşitli gruplara yönelik menüler planlamak Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. Tarımsal üretim tarzlarını bilmek ve bunları ekonomik kalkınma ile ilişkilendirebilmek Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. Öğrenciler kültürel sistemler ve sosyal pratikler bağlamında gıdanın önemini bilir |
Ders Öğrenme Kazanımları |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Menünün tanımı, tarihçesi ve menüde yapı, menüde içerik ve süreç | Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Uygulama |
2. Hafta | Misafirlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Uygun Menülerin, Standart Reçetelerin, Porsiyonlarının Oluşturulması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama |
3. Hafta | Menüde Malzeme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Menüde Planlama | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Menüde Sınıflama | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Menüde Güncelleme- Üretim- Gıda Güvenliği | Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Menüde uyum ve sofra | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | ARASINAV | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Menüde maliyet kontrolü | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati |
10. Hafta | Menü fiyatlama ve menü tasarlama | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Menüde kalori hesaplama | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Menüde pazarlama, tasarım, değerlendirme | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | - Ünlü Şef Menüleri- Tarihi menüler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
14. Hafta | Modern menü hazırlama yöntemleri ve otomasyonu | Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
Altınel, H. (2017). Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Rızaoğlu, B., Hançer, M. (2013). Menü ve Yönetim, Detay Yayıncılık, Ankara |
Doğdubay, M., Saatcı, G. (2014). Menü Mühendisliği, Detay Yayıncılık, Ankara |
Türkan, C. (2012). Mutfak Teknolojisi. Sistem Ofset, Ankara |
Bölükoğlu İ. & Özgen, I. (2006). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Maliyet Sistemi. |
Türksoy, A. & Bölükoğlu, İ. (2001). Menü Analiz Sürecinde Kullanılan |
Yöntemlerden Menü Mühendisliğindeki Son Gelişmeler: İşgücünü Dikkate Alan Bir Model. |
Altuğ Onoğur, T. & Elmacı, Y. (2011). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas, İzmir. |
Kılıç, B. & Bekar, A. (2007). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar. Beta Basım Yayım |