Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Et ve Ürünleri Teknolojisi GID4110 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 3 + 1 4,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Anlatım, soru-cevap, laboratuvar çalışması
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Murat TEKBAŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Bu ders gıda teknolojisinde önemli bir dal olan et ve et ürünleri teknolojisi ile ilgili temel bilgi ve uygulamaları öğretmeyi amaçlar
Dersin İçeriği yenilebilen hayvanların temel özellikleri, Yenilebilen hayvanların temel bölümleri, Kas yapısı özellikleri, kas yapılarının ete dönüşümü, etin muhafazası, et ürünleri ve muhafaza yöntemleri
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Ders tanımı, ders işleme yöntemleri, ders değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi, ders içeriği hakkında bilgi verilmesi, okul hakkında bilgilendirme ve öğrencilerle tanışma
2. Hafta Eti yenilebilen hayvanların çeşitleri, hayvanların kesimi, karkas kısımları
3. Hafta Etin histolojik yapısı
4. Hafta Etin histolohik yapısı ile ilgili laboratuvar çalışması
5. Hafta Ette kesim sonrası görülen değişiklikler
6. Hafta Etlerin soğutulması ve Dondurulması
7. Hafta Etlerin soğutulması ve Dondurulması II
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Et ürünleri üretiminde kullanılan makineler, temel işlemler , Hammadde ve Katkı maddeleri
9. Hafta Et ürünleri üretiminde kullanılan makineler, temel işlemler , Hammadde ve Katkı maddeleri II
10. Hafta Sucuk Üretim Teknolojisi
11. Hafta Sucuk Üretimi Uygulaması ve ödevlerin değerlendirilmesi
12. Hafta Pastırma, Kavurma, Konserve, salam, sosis, Jöle işkembe ve Füme dil üretim teknolojileri
13. Hafta Pastırma, Kavurma, Konserve, salam, sosis, Jöle işkembe ve Füme dil üretim teknolojileri II
14. Hafta Dönem sonu değerlendirilmesi, eksik konuların telafisi, ders kazanımlarının değerlendirilmesi, anket uygulama.
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu
Diğer Kaynaklar
  • Et ve Et Ürünleri Teknolojisi Prof. Dr. Şahsene ANAR Dora yayıncılık 2014
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 4 4
Final 1 1 1
Uygulama 14 1 14
Toplam İş Yükü 62
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0