Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme İlkeleri GMS203 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Türkçe, yü zyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ, Dr. Öğr. Üyesi HATİCE KAVUNCUOĞLU
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ (Güz)
Dersin Amacı “Beslenme İlkeleri” dersi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine insan beslenmesinin temel prensiplerini öğretmeyi amaçlar. Dersin temel amacı; bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinimlerini karşılayacak sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir beslenme ilkelerini anlamalarını sağlamaktır. Bu kapsamda öğrencilerin; Besin gruplarını ve besin öğelerinin vücut işlevlerindeki, Günlük beslenme planlamasında dikkat edilmesi gereken ilkeleri, Farklı yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumlara göre beslenme gereksinimlerini, Menü planlama ve gastronomik üretim süreçlerinde beslenme ilkelerini uygulama becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir. Ders, gastronomi profesyonellerinin sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı ve dengeli menüler oluşturabilmesi için bilimsel temelli bir altyapı kazandırmayı amaçlar.
Dersin İçeriği Beslenmenin tanımı ve önemi Besin ve besin türleri Sağlıklı beslenmenin bireysel ve toplumsal önemi Besin öğeleri ve işlevleri Besin piramidi Karbonhidratlar, proteinler, yağlar Vitaminler ve mineraller Su ve elektrolit dengesi Enerji ve metabolizma Enerji kavramı, ölçümü ve enerji gereksinimi Bazal metabolizma ve fiziksel aktivite düzeyleri Yaşa, cinsiyete ve özel durumlara göre beslenme Çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılarda beslenme Gebe ve emzikli kadınlarda beslenme Sporcu beslenmesi ve özel diyetler Besin gruplarının dengeli dağılımı Beslenme ve Toplum Sağlığı Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları Obezite, kronik hastalıklar ve beslenme ilişkisi Sürdürülebilir Beslenme ve Gastronomi Yerel, mevsimsel ve çevre dostu beslenme yaklaşımları
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Beslenmenin temel kavramları Araştırma
2. Hafta Karbonhidratlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
3. Hafta Proteinler Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Lipitler Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Yağda çözünen vitaminler: A,D,E ve K Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Suda çözünen vitaminler: B vitaminleri ve C vitamini Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
7. Hafta İnorganik besin maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
8. Hafta Mineraller Sunum (Hazırlık), Araştırma
9. Hafta Su ve elektrolitler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
10. Hafta Prebiyotikler probiyotikler Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Enzimler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
12. Hafta Enerji metabolizması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
13. Hafta Sık görülen beslenme sorunları ve çözüm önerileri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
14. Hafta Bazı hastalıklarda beslenme düzeni Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
15. Hafta Besin Grupları Araştırma, Uygulama
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.