Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Beslenme İlkeleri | GMS203 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Verilişi | Türkçe, yü zyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ, Dr. Öğr. Üyesi HATİCE KAVUNCUOĞLU |
Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Vedat KAYIŞ (Güz) |
Dersin Amacı | “Beslenme İlkeleri” dersi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine insan beslenmesinin temel prensiplerini öğretmeyi amaçlar. Dersin temel amacı; bireylerin enerji ve besin öğeleri gereksinimlerini karşılayacak sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir beslenme ilkelerini anlamalarını sağlamaktır. Bu kapsamda öğrencilerin; Besin gruplarını ve besin öğelerinin vücut işlevlerindeki, Günlük beslenme planlamasında dikkat edilmesi gereken ilkeleri, Farklı yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumlara göre beslenme gereksinimlerini, Menü planlama ve gastronomik üretim süreçlerinde beslenme ilkelerini uygulama becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir. Ders, gastronomi profesyonellerinin sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı ve dengeli menüler oluşturabilmesi için bilimsel temelli bir altyapı kazandırmayı amaçlar. |
Dersin İçeriği | Beslenmenin tanımı ve önemi Besin ve besin türleri Sağlıklı beslenmenin bireysel ve toplumsal önemi Besin öğeleri ve işlevleri Besin piramidi Karbonhidratlar, proteinler, yağlar Vitaminler ve mineraller Su ve elektrolit dengesi Enerji ve metabolizma Enerji kavramı, ölçümü ve enerji gereksinimi Bazal metabolizma ve fiziksel aktivite düzeyleri Yaşa, cinsiyete ve özel durumlara göre beslenme Çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılarda beslenme Gebe ve emzikli kadınlarda beslenme Sporcu beslenmesi ve özel diyetler Besin gruplarının dengeli dağılımı Beslenme ve Toplum Sağlığı Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları Obezite, kronik hastalıklar ve beslenme ilişkisi Sürdürülebilir Beslenme ve Gastronomi Yerel, mevsimsel ve çevre dostu beslenme yaklaşımları |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Beslenmenin temel kavramları | Araştırma |
2. Hafta | Karbonhidratlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
3. Hafta | Proteinler | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Lipitler | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Yağda çözünen vitaminler: A,D,E ve K | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Suda çözünen vitaminler: B vitaminleri ve C vitamini | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
7. Hafta | İnorganik besin maddeleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
8. Hafta | Mineraller | Sunum (Hazırlık), Araştırma |
9. Hafta | Su ve elektrolitler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
10. Hafta | Prebiyotikler probiyotikler | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Enzimler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
12. Hafta | Enerji metabolizması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
13. Hafta | Sık görülen beslenme sorunları ve çözüm önerileri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
14. Hafta | Bazı hastalıklarda beslenme düzeni | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
15. Hafta | Besin Grupları | Araştırma, Uygulama |