Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gastronomi̇ ve Yemek Tarihi GMS103 Türkçe Zorunlu 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÖZTÜRK
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÖZTÜRK (Güz)
Dersin Amacı Öğrencilerin tarihsel bir bakış açısı ile bilimsel ve sanatsal boyutları ile ülkelerin ve bölgelerin yeme içme kültürü hakkında bilgi kazanmasına rehberlik etmektir.
Dersin İçeriği Gastronomi kavramı ve gastronomi ilgili kavramlar, gastronominin ve yiyeceğin tarihsel gelişimi, dünden bugüne dünya mutfakları, Türk mutfağı ve tarihsel gelişimi, gastronomi, yeni beslenme, sağlıklı beslenme eğilimleri, gıda teknolojileri ve gastronomi, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi, moleküler gastronomi, gastronomi ve menü planlaması, mutfak planlaması, gıda çalışmaları ve zehirlenmeleri, gastronomi eğitimi ve kariyer.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlama ve açıklama
2 İnsanların tarihsel süreç içerisinde beslenme ve yeme içme kültürünün oluşumunu açıklayabilme
3 Toplumların mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi olma
4 Türk ve Dünya mutfaklarının oluşumu ve kökenini
5 Coğrafya ve gıda hammaddesi arasındaki ilişkiyi anlama
6 Gastronomideki yeni akımları açıklayabilmek
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Gastronomi Kavramı ve Gastronomi ilgili Kavramlar
2. Hafta Gastronominin ve Yiyeceğin Tarihsel Gelişimi
3. Hafta Dünden Bugüne Dünya Mutfakları
4. Hafta Türk Mutfağı ve Tarihsel Gelişimi
5. Hafta Gastronomi, Yeni Beslenme, Sağlıklı Beslenme Eğilimleri
6. Hafta Gıda Teknolojileri ve Gastronomi
7. Hafta Gastronomide Yeni Trendler
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Gastronomi Turizmi
10. Hafta Moleküler Gastronomi
11. Hafta Gastronomi ve Menü Planlaması
12. Hafta Mutfak Planlaması
13. Hafta Gıda Çalışmaları ve Zehirlenmeleri
14. Hafta Gastronomi Eğitimi ve Kariyer
15. Hafta FİNAL SINAVI
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2 Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatlarını bilir ve uygular.
3 İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilir ve uygular.
4 Alanıyla ilgili estetik, sanatsal bilgi ve becerileri kazanır; gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olur.
5 Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular.
6 Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir.
7 Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde; hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evlerinin tamamını başarılı şekilde yürütme becerisini kazanır.
8 Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir
9 Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış açısıyla çözümler üretir
10 Gastronominin gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
11 Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
12 Gastronomi alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
13 Farklı kültürleri tanır, anlar; misafirler ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
14 İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
15 İngilizce dışındaki, yabancı dil/dillerde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6
PY1 5 5 5 5 5 4
PY2 5 4 5 5 4 4
PY3 4 4 5 4 3 4
PY4 4 4 4 4 4 4
PY5 5 4 4 4 3 4
PY6 4 4 4 4 4 4
PY7 5 4 4 5 4 4
PY8 4 5 5 5 4 4
PY9 4 5 4 4 3 4
PY10 4 4 4 4 3 4
PY11 4 4 4 4 4 4
PY12 4 4 4 4 4 4
PY13 4 5 5 4 3 4
PY14 4 4 4 4 3 4
PY15 4 4 4 4 3 4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu
Diğer Kaynaklar
  • Akbaba, A., Çetinkaya, N. (2020). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Sarıışık, M., (2019). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 10 3 30
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 30 30
Ödev 1 1 10 10
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 130
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0