Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Pastacılık Teknikleri ASC2206 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders genel olarak öğrenciyi profesyonel anlamda bir pastanedeki ekipmanların kullanımına hazırlamakla beraber, temel pastacılık tekniklerini kavrar ve pekiştirirler. Malzeme seçimlerinin önemini kavrar. Uygulanan reçeteleri düzgün bir şekilde takip etmelerini ve uygulama tekniklerini kavramalarını hedefler
Dersin İçeriği Pastanede yerleşim planı , Kalite kontrol , pastanede günlük işleri planlama , Pastanede depolama işlemleri , Çikolata ve çikolatanın pastacılık ürünlerinde kullanımı , Şekerlemeler hazırlamak, Sütlü tatlılar hazırlamak, Meyve tatlıları hazırlamak, Tahıl tatlıları hazırlamak, Yaş pastalar hazırlamak, Özel gün pastaları hazırlamak, Yeni pastane ürünleri tasarlama
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Pastanede yerleşim planı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler
2. Hafta Pastanede kalite kontrol Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Pastanede günlük işleri planlama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
4. Hafta Pastanede depolama işlemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
5. Hafta Çikolata uygulamaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
6. Hafta Çikolatanın pastacılık ürünlerinde kullanımı Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
7. Hafta Şekerleme uygulamaları Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Sütlü tatlı uygulamaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Meyve tatlıları uygulamaları Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Tahıl tatlıları uygulamaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
12. Hafta Yaş pasta uygulamaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati
13. Hafta Özel gün pastası uygulamaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati
14. Hafta Yeni pastane ürünleri tasarlama Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
Kaynaklar
Profesyonel Aşçılık, Wayne Gisslen, Nobel Yaşam Yayıncılık 2019
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 4 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 0,5 0,5
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 2 14 28
Uygulama 2 14 28
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0