Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Pastacılık Teknikleri ASC2206 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders genel olarak öğrenciyi profesyonel anlamda bir pastanedeki ekipmanların kullanımına hazırlamakla beraber, temel pastacılık tekniklerini kavrar ve pekiştirirler. Malzeme seçimlerinin önemini kavrar. Uygulanan reçeteleri düzgün bir şekilde takip etmelerini ve uygulama tekniklerini kavramalarını hedefler
Dersin İçeriği Pastanede yerleşim planı , Kalite kontrol , pastanede günlük işleri planlama , Pastanede depolama işlemleri , Çikolata ve çikolatanın pastacılık ürünlerinde kullanımı , Şekerlemeler hazırlamak, Sütlü tatlılar hazırlamak, Meyve tatlıları hazırlamak, Tahıl tatlıları hazırlamak, Yaş pastalar hazırlamak, Özel gün pastaları hazırlamak, Yeni pastane ürünleri tasarlama
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Pastanede yerleşim planı Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
2. Hafta Pastanede kalite kontrol Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Pastanede günlük işleri planlama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
4. Hafta Pastanede depolama işlemleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Çikolata uygulamaları Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Çikolatanın pastacılık ürünlerinde kullanımı Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
7. Hafta Şekerleme uygulamaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Sütlü tatlı uygulamaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
10. Hafta Meyve tatlıları uygulamaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
11. Hafta Tahıl tatlıları uygulamaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
12. Hafta Yaş pasta uygulamaları Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Özel gün pastası uygulamaları Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
14. Hafta Yeni pastane ürünleri tasarlama Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Profesyonel Aşçılık, Wayne Gisslen, Nobel Yaşam Yayıncılık 2019
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 4 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 0,5 0,5
Sözel Anlatım 1 1 1
Görsel Sunum 2 14 28
Uygulama 2 14 28
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0