Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekmek Yapım Teknikleri ASC2202 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; hamurun yapısı, bileşenler ve hazırlama teknikler konusunda temel bilgiler veriler ve öğrencilerin bunları uygulamaları sağlamaktır.
Dersin İçeriği Ekmeğin tarihçesi, ekmek ve üretimindeki temel bileşenler, maya ve çeşitler, un çeşitleri ve randımanları, tuz ve çeşitler, ekmek yapımında kullanılan ekipmanlar, ekmek yoğurma aşamaları, Çavdar ve tahıllı ekmek, fransız ekmek/baget, fransız ekmek/broche, İtalyan ekmek /focacca, İngiliz ekmek/soda Bread, Hamburger ekmek, Alman ekmek, Ekşi Mayalı ekmek, Sarımsaklı ekmek, artizan ekmek, Glutensiz Hamur ve Glutensiz Ekmek konuları işlenecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ekmek yapımı ve aşamalarını, ekmeği pişirme yöntemlerini öğrenir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ekmeğin Tarihçesi Ekmek ve Üretimindeki Temel Bileşenler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
2. Hafta Maya ve Çeşitleri Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
3. Hafta Ekmek Yapımında Kullanılan Ekipmanlar Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
5. Hafta Çavdarlı Ekmek, Çok Tahıllı Çavdar Ekmeği, Zeytin ve Katlı Ekmekler Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Fransız Ekmeği / baget Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Fransız Ekmeği / Broche Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Uygulama Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Uygulama
9. Hafta Glutensiz Hamur ve Glutensiz Ekmek Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta İtalyan Ekmeği / Focaccia Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta İngiliz Ekmeği / Soda Bread Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
12. Hafta Hamburger Ekmeği Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Artizan Ekmek Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
14. Hafta Sarımsaklı Ekmek Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati
15. Hafta Final Ders Saati Uygulama
16. Hafta Final Uygulama Ders Saati
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 40
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Final 1 20 20
Uygulama 14 4 56
Sınıf İçi Etkinlik 13 3 39
Toplam İş Yükü 130
Dersin AKTS Kredisi 5,0