Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Mutfağı - I ASC2103 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk Mutfak Kültürünü ve bu kültüre ait mutfak uygulamalarını bilen, Türk ve Anadolu coğrafyasına ait ürün ve yemekleri tanıtıp gelişimine katkıda bulunabilecek yetkinlikleri kazandırmak.
Dersin İçeriği Türk Mutfağının tarihsel, gelişimsel süreçlerini açıklar. Döneme ait özellikleri ve üretim tekniklerini bilir. Türk Mutfağına dair uygulamaları değerlendirebilir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk mutfağının genel gelişim sürecini bilir.
- Türk mutfağına özgü temel teknik ve ürünleri bilir.
- Türk mutfağına özgü yemeklerin yapımında başlangıç seviyesinde el becerisi kazanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türk Mutfağının Genel Özellikleri ve Ders Bilgisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
2. Hafta Orta Asya ve Selçuklu Dönemlerinde Türk Mutfağı Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
3. Hafta Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfağı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta Türk Mutfağına özgü Çorbalar. Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
5. Hafta Türk Mutfağına özgü Pilavlar Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Türk Mutfağında özgü salata ve mezeler. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler
7. Hafta Türk Mutfağına özgü kurubaklagil yemekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınavlar- Genel Tekrar Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
9. Hafta Türk Mutfağına özgü Sebze Yemekleri. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Türk Mutfağına özgü Güveç ve Fırın Et Yemekleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
11. Hafta Türk Mutfağına özgü Kebap ve Izgaralar. Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta Türk Mutfağına özgü Sakat ve tavuk yemekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Araştırma
13. Hafta Türk Mutfağına Özgü Menü Planlama Çalışması I. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
14. Hafta Türk Mutfağına Özgü Menü Planlama Çalışması II. Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım
Kaynaklar
Arıkan Dündar, A. (2019). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 20 20
Araştırma 1 20 20
Diğer Faaliyetler 1 11 11
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 4 4
Toplam İş Yükü 126
Dersin AKTS Kredisi 5,0