Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Mutfağı - I ASC2103 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk Mutfak Kültürünü ve bu kültüre ait mutfak uygulamalarını bilen, Türk ve Anadolu coğrafyasına ait ürün ve yemekleri tanıtıp gelişimine katkıda bulunabilecek yetkinlikleri kazandırmak.
Dersin İçeriği Türk Mutfağının tarihsel, gelişimsel süreçlerini açıklar. Döneme ait özellikleri ve üretim tekniklerini bilir. Türk Mutfağına dair uygulamaları değerlendirebilir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk mutfağının genel gelişim sürecini bilir.
- Türk mutfağına özgü temel teknik ve ürünleri bilir.
- Türk mutfağına özgü yemeklerin yapımında başlangıç seviyesinde el becerisi kazanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türk Mutfağının Genel Özellikleri ve Ders Bilgisi Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Orta Asya ve Selçuklu Dönemlerinde Türk Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler
3. Hafta Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Türk Mutfağına özgü Çorbalar. Uygulama Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Türk Mutfağına özgü Pilavlar Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
6. Hafta Türk Mutfağında özgü salata ve mezeler. Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Türk Mutfağına özgü kurubaklagil yemekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama
8. Hafta Ara Sınavlar- Genel Tekrar Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Türk Mutfağına özgü Sebze Yemekleri. Ders Saati Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Türk Mutfağına özgü Güveç ve Fırın Et Yemekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
11. Hafta Türk Mutfağına özgü Kebap ve Izgaralar. Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Uygulama
12. Hafta Türk Mutfağına özgü Sakat ve tavuk yemekleri Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
13. Hafta Türk Mutfağına Özgü Menü Planlama Çalışması I. Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
14. Hafta Türk Mutfağına Özgü Menü Planlama Çalışması II. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
Kaynaklar
Arıkan Dündar, A. (2019). Türk Mutfak Kültürü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 20 20
Araştırma 1 20 20
Diğer Faaliyetler 1 11 11
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 4 4
Toplam İş Yükü 126
Dersin AKTS Kredisi 5,0