Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Güvenliği ve HACCP ASC1218 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Endüstriyel mutfaklarda gerekli olan temiz ve hijyenik çalışma ilkelerini hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği Fiziksel, Kimyasal ve biyoloji riskler. Gıda patojenlerinin özellikleri ve korunma ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Gıda hijyeni ilkeleri ve gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında temel seviyede bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Güvenliğinin Önemi, Türkiye’de ve Dünyada Gıda Zehirlenmeleri. Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
2. Hafta Temel Hijyen Bilgisi Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum
3. Hafta Hijyenik El Yıkama, Sebze ve Meyvelerin Temizlenmesi ve Yıkamasına Dair Pratikler. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Araştırma
4. Hafta Gıda Kontaminantları ve Bozulma Etkenleri. Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
5. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri I Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri II Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri III Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav - Genel Konu Tekrarı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
9. Hafta HACCP Tanımı ve Önemi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler
10. Hafta HACCP (TS13001) Sistemi ve Yapısı I Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta HACCP (TS13001) Sistemi ve Yapısı II Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta HACCP Uygulama Örnekleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
13. Hafta Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri I Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
14. Hafta Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri II Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
Kaynaklar
Baş, M. (2004). Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP. Ankara
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 2 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 77
Dersin AKTS Kredisi 2,0