Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Soğuk Mutfak ve Meze ASC1216 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk ve dünya mutfaklarına ait çeşitli soğuk çorba, soğuk sos, salata, meze ve zeytinyağlıların hazırlanmasında sunulmasında veya muhafazasında gerekli teorik ve pratik temel bilgilerin verilmesi.
Dersin İçeriği Soğuk mutfağın ve kullanılan ekipmanların tanımı, kanepe, salata, meze, soğuk sos-çorba ve zeytinyağlı çeşitlerinin hazırlanması. Ördövr tabaklarının özellikleri ve soğuk depolama ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Soğuk mutfak organizasyonu, soğuk büfeler ve mezeler hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Soğuk Mutfak Organizasyonu, Temel Kavramlar ve Soğuk Büfeler. Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Soğutarak ve Dondurarak Muhafaza İlkeleri Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Mezelerin sınıflandırılması, özellikleri ve meze olarak verilebilecek yiyecekler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
4. Hafta Soğuk çorbalar ve soğuk soslar Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
5. Hafta Salataların sınıflandırılması, salata sosları ve özellikleri Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
6. Hafta Sandviçlerin sınıflandırılması ve özellikleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Klasik menüden günümüze aperatif olarak hazırlanan yiyecekler; Terrin, Pate, Chutney, ve Glantinler. Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav - Genel Tekrar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
9. Hafta Sandviç ve Kanepelerin Hazırlanması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
10. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması I Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
11. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması II Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama
12. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması III Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
13. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması V Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Soğuk aynalar, sebze, buz ve yağ dekorları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0