Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Soğuk Mutfak ve Meze ASC1216 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk ve dünya mutfaklarına ait çeşitli soğuk çorba, soğuk sos, salata, meze ve zeytinyağlıların hazırlanmasında sunulmasında veya muhafazasında gerekli teorik ve pratik temel bilgilerin verilmesi.
Dersin İçeriği Soğuk mutfağın ve kullanılan ekipmanların tanımı, kanepe, salata, meze, soğuk sos-çorba ve zeytinyağlı çeşitlerinin hazırlanması. Ördövr tabaklarının özellikleri ve soğuk depolama ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Soğuk mutfak organizasyonu, soğuk büfeler ve mezeler hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Soğuk Mutfak Organizasyonu, Temel Kavramlar ve Soğuk Büfeler. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
2. Hafta Soğutarak ve Dondurarak Muhafaza İlkeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
3. Hafta Mezelerin sınıflandırılması, özellikleri ve meze olarak verilebilecek yiyecekler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
4. Hafta Soğuk çorbalar ve soğuk soslar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Salataların sınıflandırılması, salata sosları ve özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
6. Hafta Sandviçlerin sınıflandırılması ve özellikleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma
7. Hafta Klasik menüden günümüze aperatif olarak hazırlanan yiyecekler; Terrin, Pate, Chutney, ve Glantinler. Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav - Genel Tekrar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Sandviç ve Kanepelerin Hazırlanması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması I Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması II Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması III Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması V Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Soğuk aynalar, sebze, buz ve yağ dekorları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
Kaynaklar
Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0