Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Muhafaza Yöntemleri ASC1208 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdalarda görülen muhtemel bozulmalar, sebepleri ve gıda maddelerinin bozulmadan tüketilebilmesi için öngörülen muhafaza yöntemleri ve esaslarının kavranması.
Dersin İçeriği Gıdalarda bozulmayı önlemek. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda bileşenleri ve muhafaza ile ilişkileri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Gıdalarda temel bozulmalar ve nedenleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Gıda muhafazanın temel prensipleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Pastörizasyon, sterilizasyon ve uht Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
5. Hafta Soğutarak muhafaza yöntemleri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
6. Hafta Dondurarak muhafaza yöntemleri Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
7. Hafta Dondurarak muhafaza yöntemleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Kurutarak muhafaza yöntemleri Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
10. Hafta Kurutarak muhafaza yöntemleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
11. Hafta Isıl işlemle muhafaza yöntemleri Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Diğer muhafaza yöntemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Ambalajlama yöntemleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
14. Hafta Depolama yöntemleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
15. Hafta Final Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Gıda Muhafaza, editörü: Yrd. Doç. Dr. Filiz Susuz Alanyalı, Anadolu Üniveristesi Yayını No: 1948.