Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ASC1206 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdaların bileşenleri, gıdaların kimyasal bileşimi, gıda teknolojik işlemleri, mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal, fiziksel, tekstürel ve kalite kontrol hakkında bilgi sahibi aşçı olarak olarak çalışabilecek nitelikte kalifiye insan yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması. Gıda maddelerinin gruplandırılması. Gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı. Yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar. Besin kaynaklı zehirlenmeler. Gıda kalite kontrolü. Yağ teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi. Tahıl teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Gıda katkı maddeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta Gıdaların kimyasal bileşimi Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Su, protein, yağ ve mineral maddeler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
4. Hafta Enzim, vitamin, renk, tat ve koku maddeleri Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
5. Hafta Gıdaların bozulması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Gıda Kalite Kontrolü Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
7. Hafta Gıda katkı maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
9. Hafta Meyve ve sebze işleme teknolojisi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
10. Hafta Yağ teknolojisi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Et ve et ürünleri teknolojisi Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta Süt ve süt ürünleri teknolojisi Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
13. Hafta Fermantasyon Teknolojisi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma Uygulama
14. Hafta Tahıl teknolojisi Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
15. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Uygulama Görsel Sunum
Kaynaklar
Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Doç. Dr. Serap Coşansu , Prof. Dr. Kamuran Ayhan Her Yönüyle Gıda, Sidaş Yayıncılık 2018
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer