Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ASC1206 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdaların bileşenleri, gıdaların kimyasal bileşimi, gıda teknolojik işlemleri, mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal, fiziksel, tekstürel ve kalite kontrol hakkında bilgi sahibi aşçı olarak olarak çalışabilecek nitelikte kalifiye insan yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması. Gıda maddelerinin gruplandırılması. Gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı. Yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar. Besin kaynaklı zehirlenmeler. Gıda kalite kontrolü. Yağ teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi. Tahıl teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Gıda katkı maddeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Gıdaların kimyasal bileşimi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma
3. Hafta Su, protein, yağ ve mineral maddeler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama
4. Hafta Enzim, vitamin, renk, tat ve koku maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma
5. Hafta Gıdaların bozulması Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Gıda Kalite Kontrolü Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
7. Hafta Gıda katkı maddeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
9. Hafta Meyve ve sebze işleme teknolojisi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Yağ teknolojisi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta Et ve et ürünleri teknolojisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Süt ve süt ürünleri teknolojisi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
13. Hafta Fermantasyon Teknolojisi Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
14. Hafta Tahıl teknolojisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
15. Hafta Final Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Doç. Dr. Serap Coşansu , Prof. Dr. Kamuran Ayhan Her Yönüyle Gıda, Sidaş Yayıncılık 2018
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer