Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek İçecek Hizmetleri ASC1204 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Yiyecek içecek endüstrisinde mevcut konuların ve gelişimlerin incelenmesi, yeniliklerin yiyecek içecek işletmelerine katkılarının kavranması, mönü oluşumu ve gelişimi servis usulleri ile beraber teknolojik avantajların, satış tekniklerinin ve gelir ve yönetiminin tartışılması, işletmeler açısından öneminin kavratılması
Dersin İçeriği Bu ders içeriğinde yiyecek içecek hizmetlerinin kapsamı ve önemi, yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri, yiyecek içecek işletmelerinin sınıflandırılması, organizasyon yapısı, çalışan personelin özellikleri, iş tanımları, yiyecek içecek işletmelerinde ön hazırlık, müşteri ilişkileri ve hesap tahsil yöntemleri, yer almaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Yiyecek içecek hizmetleri yönetiminin uluslararası literatüre ve sektöre uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için mutfakta yönetim anlayışının, aşamalarını öğrencilere öğretmek
- Yiyecek İçecek hizmetlerinde Yönetim ve yönetici kavramlarının, mutfak yönetiminin ve hiyerarşik yapısının özelliklerini kavrayabilme.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yiyecek içecek Hizmetleri ve Konu ile İlgili Temel Kavramlar Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Dekoratif ve İşlevsel Tasarım Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
3. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Yiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Yiyecek içecek Hizmetlerinde Hijyen ve Sanitasyon Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Görsel Sunum Araştırma
6. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları ve Araştırmaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Yönetim Süreci Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
8. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde kullanılan araç-gereç ve ekipmanlara ilişkin bilgiler. Ders Saati
9. Hafta Yiyecek İçecek İşletmelerinde Mise En Place (Ön Hazırlık), Müşteri ilişkileri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
10. Hafta Mutfak ve Yiyecek Üretim Planlaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
11. Hafta Yiyecek İçecek Hizmetlerinin Pazarlanması Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
12. Hafta Konuk ile İlişkiler ve Şikayetler ile İlgilenme Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
13. Hafta Yiyecek içecek hizmetlerinde Menü Planlama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Servis Yöntemleri, Servis Akış Düzeni ve Servis Departmanında İletişim ve İşbirliği Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
15. Hafta Final Ders Saati
16. Hafta Final Ders Saati
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 20 20
Ödev 1 1 10 10
Final 1 20 20
Sınıf İçi Etkinlik 13 2 26
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0