Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme ve Menü Planlama ASC1113 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Temel düzeyde menü planlama ve beslenme bilgisine sahip, menü planlama ve sağlıklı beslenmenin gerekliliklerini bilen mutfak şefi adayları yetiştirmek.
Dersin İçeriği Beslenmenin biliminin menü planlama açısından önemini bilir. Menü yapısı, çeşitleri ve temel planlama ilkelerini bilir.
Ders Öğrenme Kazanımları - - Menü Yapısı Hakkında Bilgi Edinir
- Menü Çeşitleri ve Özelliklerini Öğrenir
- Menü Planlamada Beslenmenin Önemini Bilir
- Standart Reçete Hazırlama Konusunda Bilgi Edinir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Menü Planlamanın Önemi. Ders Bilgisi. Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
2. Hafta Menü ve Beslenme. Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
3. Hafta Menü de Yapı ve Sıralama Özellikleri Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Menü Türleri ve Sınıflandırılması Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Menü Planlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
6. Hafta Standart Yemek Tarifeleri I Diğer Faaliyetler Ders Saati Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
7. Hafta Standart Yemek Tarifeleri II Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınavlar – Genel Konu Tekrarı Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Servis Teknikleri ve Menü Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Menü, Tüketici ve Pazarlama İlişkisi Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Menü Kartlarının Hazırlanması Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
12. Hafta Toplu Beslenme Hizmetlerinde Menü Planlaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Satın Alma Yönetimi Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Menü Planlaması ve İnsan Kaynakları Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Baysal A. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 26 26
Araştırma 1 20 20
Diğer Faaliyetler 1 16 16
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 20 20
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 126
Dersin AKTS Kredisi 5,0