Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mutfakta İş Sağlığı ve Güvenliği ASC1111 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Profesyonel mutfaklara özgü iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde İş Güvenliği Kültürü oluşturarak Mutfaklara özgü risk ve tehlikelerin azaltılması konusunda bilgi seviyesini arttırmak.
Dersin İçeriği Mutfağa özgü risk ve tehlikeleri tanımlar, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulmasında gerekli temel önlemleri açıklayabilir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Mutfakta güvenli çalışma kurallarını bilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliği Tarihçesi, Temel Kavramlar. Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü, Eğitimi ve Önemi. Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
3. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yasal Mevzuat, Kanunlar ve Yönetmelikler I Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yasal Mevzuat, Kanunlar ve Yönetmelikler II Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
5. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Fiziksel Risk Etmenleri I. Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
6. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Fiziksel Risk Etmenleri II. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Kimyasal Risk Etmenleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınavlar / Genel Ders Tekrarı Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
9. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Biyolojik Risk Etmenleri ve İş Hijyeni. Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Ergonomik Tasarım ve Risk Etmenleri. Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Mutfağa Özgü Riskler: Psikososyal Risk Etmenleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
12. Hafta Acil Durum Ekipleri, Tatbikatları ve Uyarı Levhaları. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
13. Hafta İşçi Beslenmesinin İş Verimliliği, Sağlık ve Kazalarla Olan İlişkisi. Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Örnek İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Vakalarının İncelenmesi Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
Şahingöz Akar, S., Şık, A. (2015). Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 2 2 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 6 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 12 12
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0