Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş ASC1107 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste öğrenciler gıdaların yapısı (dokusu) ve lezzetine etki eden faktörleri inceleyecek, gıdaların özelliklerini algılamaya yarayan duyularını geliştirme fırsatı bulacak, kişilerin lezzet algıları ve yemek seçimlerini etkileyen kültürel faktörleri değerlendirecek ve edindikleri bulgu ve deneyimleri araştırma ve problem çözme esnasında kullanabilecek aşamaya geleceklerdir. Bu ders, gıdaların kalitesinin ve/veya kalite özelliklerinin anlaşılması ve gıdalar arasındaki farklılıkların (örneğin gıdaların nasıl hazırlandığı/üretildiği ve kimler için üretildiği gibi) algılanması üzerine yoğunlaşacaktır. Öğrenciler gastronomiyle bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği Gastronomimin temel anlamları ve tanımları. Gastronominin sınıflandırılması. Gastronomimin turizmle ilişkisi. Gastronomimin din ile ilişkisi. Gastronomimin sanat ile ilişkisi. Gastronomimin tarım ile ilişkisi. Gastronomimin coğrafya ile ilişkisi. Anadolu’da gastronomi. Türklerde gastronomi. Geleneksel Türk lezzetleri. Dünya mutfakları ve genel özellikleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gastronominin temel anlamları, sınıflandırılması ve tarihi Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Gastronomik tanımlar ve terimler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Gastronomi turizmi Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta Gastronomi ve din Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Gastronomi ve sanat Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
6. Hafta Gastronomi ve tarım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
7. Hafta Gastronomi ve coğrafya Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
9. Hafta Anadolu’da gastronomi Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Anadolu’da gastronomi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
11. Hafta Türklerde gastronomi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
12. Hafta Geleneksel Türk lezzetleri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Dünya mutfakları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
14. Hafta Dünya mutfaklarının genel özellikleri Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
15. Hafta Final Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
Kaynaklar
Gastronominin Temelleri, Doç. Dr. Hilmi Rafet Yüncü, Anadolu Üniversitesi Yayınları 2020
Profesyonel Aşçılık, Wayne Gisslen, Nobel Yaşam Yayıncılık 2019
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer