Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Hijyen ve Sanitasyon | ASC1105 | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersi Veren(ler) |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
2. Hafta | Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma |
3. Hafta | Gıda zehirlenmesi, Nasıl oluşur, Gıda zehirlenmesi tipleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Gıda zehirlenmesinden korunma yolları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
5. Hafta | Besinlerin satın almadan servise kadar uygulanan hijyen | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Ders Saati |
7. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Zararlılarla mücadele yöntemleri. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Kişisel temizlik, el yıkama | Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Mutfak, araç ve gereç hijyeni | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
15. Hafta | Final | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
Prof. Dr. Mustafa Tayar, Hijyen ve Sanitasyon, Anadolu Üniversitesi 2015 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |