Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Hijyen ve Sanitasyon | ASC1105 | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler | Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım |
2. Hafta | Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
3. Hafta | Gıda zehirlenmesi, Nasıl oluşur, Gıda zehirlenmesi tipleri | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
4. Hafta | Gıda zehirlenmesinden korunma yolları | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
5. Hafta | Besinlerin satın almadan servise kadar uygulanan hijyen | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
6. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati |
10. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Zararlılarla mücadele yöntemleri. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati |
12. Hafta | Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Kişisel temizlik, el yıkama | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Araştırma |
14. Hafta | Mutfak, araç ve gereç hijyeni | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
15. Hafta | Final | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
Prof. Dr. Mustafa Tayar, Hijyen ve Sanitasyon, Anadolu Üniversitesi 2015 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |