Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kanatlı Hayvancılık ve Sağlık Koruma VET205 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Atakan TEPE
Dersi Verenler Öğr. Gör. Atakan TEPE
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Kanatlı sektöründe çalışacak nitelikli elemanlar için yetiştirmede bakım, besleme,çeşitli kanatlı enfeksiyonları, aşılamalar , nekropsi ve hijyenik tedbirler hakkında ayrıntılı bilgiler vermek.için fiziki ve teknik donanımın öğretilmesi hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri, tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi, kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi, verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterleri, kanatlı damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni, yumurtacı tavuk yetiştiriciliği ve hijyeni, etlik piliç yetiştiriciliği ve hijyeni, gaga kesimi ve önemi, ışıklandırma programı ve önemi, zorlamalı tüy dökümü, kanatlı hastalıkları ve önemi
Ders Öğrenme Kazanımları - Kanatlı kümeslerinin teknik özelliklerini karşılaştırabilme
- Yumurtacı ve etçi tavukların özelliklerini tanıyabilme
- Kümeslerdeki ekipmanları kullanabilme
- Kanatlıya ait gerekli verileri kayıt altına alabilme
- Yetiştirme ile ilgili güncel problemleri çözebilme
- Yetiştirme periyodunda verim arttırıcı unsurları analiz edebilme
- Kanatlıların yetiştirme dönemi kontrollerinin önemini kavrayabilme
- Kanatlı yetiştiriciliğinde ışıklandırma programının önemini kavrayabilme
- Kanatlı hastalıklarını tanıyabilme
- Kanatlı hastalıklarının tedavi yöntemlerini kavrayabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Kanatlı Hayvancılığının Dünya' da ve ülkemizdeki önemi
2. Hafta Tavuk ırklarının sınıflandırılması
3. Hafta Kümesler ve teknik özellikleri
4. Hafta Damızlık tavuklarda sağlık koruma
5. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
6. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
7. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
10. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
11. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
12. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
13. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
14. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
Kaynaklar
Tavuk Yetiştiriciliği Prof. Dr. Tahir Aksoy
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
PY4 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 22 22
Uygulama 14 2 28
Uygulama DS 14 1 14
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0