Course Title | Code | Semester | L+U Hour | Credits | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Introduction To Business | TOY102 | 2. Semester | 3 + 0 | 3.0 | 5.0 |
Prerequisites | None |
Language of Instruction | Turkish |
Course Level | Undergraduate |
Course Type | |
Mode of delivery | |
Course Coordinator |
Assist. Prof. Dr. Ali ÇETİNKAYA |
Instructors |
Ali ÇETİNKAYA |
Assistants | |
Goals | Learning the basic concepts of business. Acquiring general information about business. Courses will be covered under the basic functions of the business in general. On the other hand, examined the relationship between management function with other business functions. |
Course Content | . |
Learning Outcomes |
- Understanding the basic concepts of business. - Understanding the business as a system - Understanding the business types and legal structures - Understanding the setting up of a business, and business size - Understanding the functions of business |
Week | Topics | Learning Methods |
---|---|---|
1. Week | İnsan ihtiyaçları ve özellikleri,İktisadi mal ve hizmetler, iktisadi faaliyetler, girişimcilik ve diğer | |
2. Week | İşletme kavramı, işletmenin genel ve özel amaçları İşletmeciliğin ve İşletme yönetiminin gelişimi | |
3. Week | İşletmenin sistem olarak incelenmesi | |
4. Week | İşletmelerin sınıflandırılması ve, hukuki yapıları | |
5. Week | İşletmelerin kuruluşu ve kapasite | |
6. Week | Yönetim kavramı ve yönetimin süreç, bilim, sanat ve meslek boyutu | |
7. Week | Yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon, kontrol) | |
8. Week | ARASINAV | |
9. Week | Pazarlama Kavramı, pazarlama anlayışları ve pazarlama fonksiyonları | |
10. Week | Pazarlama karması: ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma | |
11. Week | Üretim kavramı ve günümüz üretiminin özellikleri, üretim sistemleri ve üretim yönetimi | |
12. Week | Finans kavramı, işletmenin finansal yapısı, finansman türleri, finansman kaynakları, finansal tablolar ve rasyolar | |
13. Week | İşletmelerde insan kaynakları yönetimi | |
14. Week | İşletmenin destekleyici fonksiyonları: Ar-Ge, halkla ilişkiler ve muhasebe |
Program Requirements | Contribution Level | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Measurement Method |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY12 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY16 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Course's Level of contribution | None | Very Low | Low | Fair | High | Very High |
Method of assessment/evaluation | Written exam | Oral Exams | Assignment/Project | Laboratory work | Presentation/Seminar |
Event | Quantity | Duration (Hour) | Total Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Hours | 14 | 3 | 42 |
Other Activities | 10 | 5 | 50 |
Midterm 1 | 1 | 3 | 3 |
Homework 1 | 1 | 5 | 5 |
Homework 2 | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 5 | 5 |
Classroom Activities | 1 | 15 | 15 |
Total Workload | 125 | ||
ECTS Credit of the Course | 5.0 |