Course Title | Code | Semester | L+U Hour | Credits | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Fiberboard Industry | OEM303 | 5. Semester | 2 + 2 | 3.0 | 3.0 |
Prerequisites | None |
Language of Instruction | English |
Course Level | Undergraduate |
Course Type | |
Mode of delivery | Face to face |
Course Coordinator |
Prof. Dr. Ayhan TOZLUOĞLU |
Instructors |
Ayhan TOZLUOĞLU |
Assistants | |
Goals | The course aims to the students a general knowledge pulping raw materials and pulping processes. |
Course Content | Summarize the effects of wood properties on pulp and paper quality. |
Learning Outcomes |
- Summarize the effects of wood properties on pulp and paper quality. Define and explain preparation of wood to mill scale pulping operation. Especially barking, storing, chipping operations. define and explain the effects of process variables of mechanical pulping on pulp quality. explain general aspects of chemical pulping and optimize process variables of chemical pulping. make calculations relatated with preparation of pulping digester. define and explain environmental and economic importance of waste paper utilization in the paper industry |
Week | Topics | Learning Methods |
---|---|---|
1. Week | Kağıt hamuru üretiminin temel esasları | |
2. Week | Kağıt hamuru ve kağıt üretiminin tarihi. Ülkemizde ve dünya’daki durumu, gelişimi. | |
3. Week | Kağıtlık odunun makroskopik, ultramikroskopik, anatomik ve kimyasal özellikleri. Kağıtlık odunda kalite değişkenlikleri. | |
4. Week | Kağıtlık odunun hazırlanması: kabuk soyma ve yongalama işlemleri | |
5. Week | Taş mekanik odun hamuru üretimi, Video gösterisi: bir kağıt fabrikasında mekanik hamur üretimi | |
6. Week | Rafinörde mekanik odun hamuru üretimi. | |
7. Week | Yarıkimyasal hamur üretimi/Arasınav | |
8. Week | Kimyasal hamur üretiminin temel esasları/kağıt hamuru laboratuarının tanıtımı ve anlatımı | |
9. Week | Kraft pişirme kazanı ve ekipmanları. | |
10. Week | Kraft yönteminde verim artırıcı modifikasyonlar, çözelti geri kazanma döngüsü, yan ürün potansiyeli | |
11. Week | Sülfit yöntemi, kısa sınav | |
12. Week | Yıllık bitkilerden kağıt hamuru üretimi | |
13. Week | Lif üreten bir fabrikaya teknik gezi | |
14. Week | Kağıt hamurunun ağartılması |
Program Requirements | Contribution Level | DK1 | Measurement Method |
---|---|---|---|
PY1 | 2 | 0 | - |
PY2 | 4 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | - |
PY4 | 4 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | - |
PY6 | 5 | 0 | - |
PY7 | 5 | 0 | - |
PY8 | 4 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Course's Level of contribution | None | Very Low | Low | Fair | High | Very High |
Method of assessment/evaluation | Written exam | Oral Exams | Assignment/Project | Laboratory work | Presentation/Seminar |