Düzce Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Arkeoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, 2024 yılında eğitim öğretim ve öğrenci alımına başlamıştır. Programın eğitim dili Türkçe'dir. Program ALES eşit ağırlık puan türünden öğrenci almaktadır. Bölümde, bir Profesör, üç Doçent, iki Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere toplam 6 öğretim üyesi bulunmaktadır. Arkeoloji Bölümü bünyesinde bulunan dört adet laboratuvar, yüksek lisans programı öğrencilerinin de kullanımına açıktır.
Programın amacı, uygarlıkların nasıl geliştiklerini ve günümüze kadar geçirdikleri aşamaları bilimsel olarak değerlendiren, toplumsal kalkınmanın, tarihsel çevre ve kültür değerlerini koruyarak mümkün olabileceğine inanan, edindiği bilgileri toplumda kültür mirasını koruma bilincini oluşturmak ve geliştirmek için kullanabilen, arkeolojide hızlı gelişen yeni bilimsel ve teknolojik yöntemleri uygulayabilen; araştırmacı, gelişmeye açık, üretken ve yaratıcı bireyler yetiştirmektir.
Arkeoloji Yüksek Lisans Programı'nın hedefi arkeoloji bilimine katkıda bulunan, ulusal ve uluslararası alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak ve sağladığı bu katkıyla lisansüstü düzeyde öncü bir konuma ulaşmaktır.
Uzman Arkeolog
Uzman/ Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.
Üniversitelerin 4 yıllık Arkeoloji, Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, Prehistorya, Sanat Tarihi, Tarih, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım, Müzecilik, Antropoloji, Felsefe ile Biyoloji’nin Zooloji ve Botanik Anabilim dallarından, Mühendislik Fakültelerinin Endüstri Mühendisliği Bölümlerinden ve Mimarlık Fakültelerinden, Güzel Sanatlar Fakültelerinin Seramik ve Heykel Bölümlerinden lisans mezunu olmak gerekir. Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %25’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrencilerin programdan başarılı sayılabilmesi için yukarıda belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir.
Düzce Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, belirli yönetmelikler çerçevesinde belirli derslerden muaf tutulabilmektedir. Başka bir kurumda alınan ders içeriğinin, Düzce Üniversitesi’nde verilen ders içeriği ile uyumlu olması halinde ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması koşuluyla bu dersler için muafiyet hakkı bulunmaktadır.
Arkeoloji Yüksek Lisans Programı, bilinçli, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip, toplum sorunlarına duyarlı, doğru çalışma ve düşünme alışkanlıkları geliştirmiş, etik değerleri gözeten, gerek toplumsal gerekse meslek yaşamında karşılaştığı sorunları irdeleyip çözen araştırmacı bireyler yetiştirmek ve onları kamu ve özel sektörde çalışmalarını sağlayacak bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmayı amaçlamaktadır.
No | Program Yeterlilikleri |
---|---|
1 | Alan ile ilgili spesifik bir konuda bilimsel normlara uygun detaylı araştırma yapabilme ve sunabilme. |
2 | Uygulamada ve teorik çalışmada karşılaştığı sorunlara çözüm bulabilme |
3 | Üniversitenin ihtisaslaşması ve öncü yapısına uygun olarak bilime ve sanata evrensel düzeyde katkı sağlayan, etik değerleri gözeten, nitelikli disiplinler arası araştırmalar gerçekleştirme |
4 | Alanında bilimsel kriterlere uygun, nitelikli yayım yapabilme |
5 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma |
6 | Arkeolojik verilerin ve materyalin dönem, stil ve kronoloji sorunlarını ayırt edebilme ve çözümleyebilme |
7 | Dönemlere göre bölgesel kültürleri, konumlarını, çağdaşı kültürlerle etkileşimlerini ve ilişkilerini öğrenme. |
8 | Alanındaki güncel gelişmeleri takip etme bilincine sahip olarak Türkçe ve yabancı dillerdeki kaynakları tarayabilme (kütüphane ve bilişim), kullanabilme ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanabilme |
9 | Arkeoloji disiplini içinde ve diğer disiplinler ile uyumlu ekip çalışması yapabilme |
10 | Arkeolojik verileri görsel ve sözel çerçevede teknolojik araçları da kullanarak kayıt altına alabilme |
11 | Arkeolojik materyalin korunmasını ve toplum nezdinde tanıtımını, turizm ve çevre ile ilişkisi içinde çözebilme |
12 | Arkeolojik sorunların çözümünde bireysel çalışma ve bağımsız karar verme yetisine sahip olabilme |
Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlayıp "Uzman Arkeolog" ünvanını alanlar üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler, bununla birlikte devlete ait veya özel müzelerde, Kültür Bakanlığı`nın ve yerel belediyelerin ilgili birimlerinde uzman arkeolog olarak çalışma imkanına sahip bulunmaktadırlar.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarına öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Arkeoloji Yüksek Lisans programı, 21 Ulusal ve 120 AKTS kredisine sahip olan derslerin örgün öğrenim çerçevesinde öğrencilere aktarılacağı bir program yapısına sahiptir. Programı tamamlayabilmek için Yüksek Lisans Tezi hazırlama zorunluluğu bulunmaktadır.
Öğrenciler ilk sene 21 kredilik derslerini tamamlamak üzere ara sınavlara girmek zorundadırlar. Öğrencinin devamı öğretim üyesi tarafından takip edilir. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri anabilim dalı tarafından ilan edilir. Başarı notu hesaplanırken ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Bazı öğretim üyeleri sınav başarı notunu hesaplarken diğer bazı ölçütleri de (örneğin, derse devam, seminer sunumu, yazılı ödev, vb.) göz önünde bulundurmaktadır. İlk sene derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler daha sonraki senelerde tez çalışmalarını sürdürürler.
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Yüksek lisans öğrencilerinin mezun olabilmeleri için en az bir adet tez konusu ile ilgili üretilmiş ulusal veya uluslararası yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş tam metin bildirisi veya makalesi olmalıdır.
Normal Öğretim