Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mutfakta İş Sağlığı ve Güvenliği ASC1111 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Profesyonel mutfaklara özgü iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde İş Güvenliği Kültürü oluşturarak Mutfaklara özgü risk ve tehlikelerin azaltılması konusunda bilgi seviyesini arttırmak.
Dersin İçeriği Mutfağa özgü risk ve tehlikeleri tanımlar, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulmasında gerekli temel önlemleri açıklayabilir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Mutfakta güvenli çalışma kurallarını bilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliği Tarihçesi, Temel Kavramlar. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma
2. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü, Eğitimi ve Önemi. Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
3. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yasal Mevzuat, Kanunlar ve Yönetmelikler I Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yasal Mevzuat, Kanunlar ve Yönetmelikler II Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler
5. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Fiziksel Risk Etmenleri I. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
6. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Fiziksel Risk Etmenleri II. Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Kimyasal Risk Etmenleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınavlar / Genel Ders Tekrarı Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Biyolojik Risk Etmenleri ve İş Hijyeni. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
10. Hafta Mutfaklara Özgü Riskler: Ergonomik Tasarım ve Risk Etmenleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
11. Hafta Mutfağa Özgü Riskler: Psikososyal Risk Etmenleri. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
12. Hafta Acil Durum Ekipleri, Tatbikatları ve Uyarı Levhaları. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta İşçi Beslenmesinin İş Verimliliği, Sağlık ve Kazalarla Olan İlişkisi. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Örnek İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Vakalarının İncelenmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
Şahingöz Akar, S., Şık, A. (2015). Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 2 2 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 6 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 12 12
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0