Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mevzuatı GID4115 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Öğrencileri yiyecek ve içecekler ile gıdaların üretildiği, işlendiği, muhafaza edildiği, satışa sunulduğu ve tüketildiği ortamlarla ilgili yasal gereksinimler hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Türk Gıda Kodeksi ve Ürün Tebliğleri, gıda işletmeleri ile ilgili yönetmelikler, restoran ve mutfak işletmeciliği ile ilgili yönetmelikler, alet-ekipman ile ilgili yönetmelikler, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgili yönetmelikler, sularla ilgili yönetmelikler, atıkların uzaklaştırılması ile ilgili yönetmelikler
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Mevzuatın tanımı ve önemi, Kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrayabilme
2 Geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri ve Tebliğleri ile TSE standartları hakkında bilgilenme, Kodeks Alimentarius hakkında bilgilenme, Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenme.
3 Kalite ve kalitenin önemi hakkında bilgi artışı, Toplam kalite yönetiminin esaslarını ve kalite yönetim prensiplerini kavrayabilme
4 Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) Sistemi (ISO 22000) sistemi konularında bilgilenme.
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta YASAL MEVZUAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, TERMİNOLOJİ Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
2. Hafta 5996 SAYILI VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU
3. Hafta TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ
4. Hafta Türkiye ve AB'de Gıda Güvenliği
5. Hafta Türkiye ve AB'de Gıda Güvenliği Kalite ile ilgili kavramlar ve kalite kontrolü
6. Hafta Kalite yönetim sistemleri
7. Hafta Gıda hijyeni yönetmeliği
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta HACCP sisteminin prensipleri
10. Hafta Entegre Yönetim Sistemleri
11. Hafta Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliği
12. Hafta Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliği
13. Hafta Türk Gıda Kodeksi katkı maddeleri yönetmeliği
14. Hafta Gıda mevzuatı genel bilgiler
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2009. İlgili kanun, yönetmelik ve tebliğler
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 5 1 5
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 77
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 3,0