Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Mevzuatı | GID4115 | Türkçe | Zorunlu | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Öğrencileri yiyecek ve içecekler ile gıdaların üretildiği, işlendiği, muhafaza edildiği, satışa sunulduğu ve tüketildiği ortamlarla ilgili yasal gereksinimler hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Türk Gıda Kodeksi ve Ürün Tebliğleri, gıda işletmeleri ile ilgili yönetmelikler, restoran ve mutfak işletmeciliği ile ilgili yönetmelikler, alet-ekipman ile ilgili yönetmelikler, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgili yönetmelikler, sularla ilgili yönetmelikler, atıkların uzaklaştırılması ile ilgili yönetmelikler |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Mevzuatın tanımı ve önemi, Kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrayabilme |
2 | Geçerli gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelikleri ve Tebliğleri ile TSE standartları hakkında bilgilenme, Kodeks Alimentarius hakkında bilgilenme, Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenme. |
3 | Kalite ve kalitenin önemi hakkında bilgi artışı, Toplam kalite yönetiminin esaslarını ve kalite yönetim prensiplerini kavrayabilme |
4 | Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) Sistemi (ISO 22000) sistemi konularında bilgilenme. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | YASAL MEVZUAT İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, TERMİNOLOJİ | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
2. Hafta | 5996 SAYILI VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU | |
3. Hafta | TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ | |
4. Hafta | Türkiye ve AB'de Gıda Güvenliği | |
5. Hafta | Türkiye ve AB'de Gıda Güvenliği Kalite ile ilgili kavramlar ve kalite kontrolü | |
6. Hafta | Kalite yönetim sistemleri | |
7. Hafta | Gıda hijyeni yönetmeliği | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | HACCP sisteminin prensipleri | |
10. Hafta | Entegre Yönetim Sistemleri | |
11. Hafta | Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliği | |
12. Hafta | Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliği | |
13. Hafta | Türk Gıda Kodeksi katkı maddeleri yönetmeliği | |
14. Hafta | Gıda mevzuatı genel bilgiler |
Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 5 | 1 | 5 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 1 | 14 | |
Toplam İş Yükü | 77 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |