Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bitkisel Yağ Teknolojisi | GID3105 | Türkçe | Zorunlu | 4. Yarıyıl | 2 + 1 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası hakkında bilgi verilmesi. |
Dersin İçeriği | Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası. |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | 1. Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. 2. Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. 3. Temel yağ analizlerini gösterebilme. 4. Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme. 5. Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme. 6. Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme. 7. Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar | Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
2. Hafta | Yemeklik yağların temel bileşimi | Araştırma, Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Yağların temel yapısını oluşturan yağ asitleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
4. Hafta | Katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Yağlı tohumlara uygulanan ön işlemler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
6. Hafta | Presleme ile yağ eldesi | Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Ekstraksiyon ile yağ eldesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Ham yağın rafinasyonu | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Zeytin yağı üretim teknolojisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Yağ hidrojenasyonu ve margarin üretimi | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Hidroliz ve interesterifikasyon | Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
13. Hafta | Yağlarda meydana gelen bozulmalar | Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Yağların muhafazası | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 14 | 1 | 14 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 1 | 14 | |
Toplam İş Yükü | 128 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |