Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitkisel Yağ Teknolojisi GID3105 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 2 + 1 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası hakkında bilgi verilmesi.
Dersin İçeriği Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1. Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. 2. Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. 3. Temel yağ analizlerini gösterebilme. 4. Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme. 5. Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme. 6. Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme. 7. Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme.
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
2. Hafta Yemeklik yağların temel bileşimi Araştırma, Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Yağların temel yapısını oluşturan yağ asitleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
4. Hafta Katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler
5. Hafta Yağlı tohumlara uygulanan ön işlemler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
6. Hafta Presleme ile yağ eldesi Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Ekstraksiyon ile yağ eldesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
8. Hafta Ara Sınav Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Ham yağın rafinasyonu Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Zeytin yağı üretim teknolojisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler
11. Hafta Yağ hidrojenasyonu ve margarin üretimi Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Hidroliz ve interesterifikasyon Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
13. Hafta Yağlarda meydana gelen bozulmalar Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Yağların muhafazası Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • .
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 128
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0